Μάτις: «Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή»

Δηλώσει εφόλης της ύλης έκανε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις κατά τις οποίες αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF και τις ανησυχιές της Ευρώπης για αυτή την κίνηση των ΗΠΑ, αλλά και για τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι ο Κινέζος ομόλογος του θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία που στηρίζει την επιρροή της στη Συρία στις στρατιωτικές της νίκες προς όφελος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

«Ο καιροσκοπισμός της Ρωσίας και η ζέση της να αγνοεί τις εγκληματικές δραστηριότητες του Άσαντ απέναντι στον ίδιο του το λαό αποδεικνύουν ότι στερείται ειλικρινούς δέσμευσης προς τις πιο βασικές ηθικές αξίες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε ομιλία του ενώπιον των αράβων ηγετών που μετέχουν στον «Διάλογο της Μανάμα’, μια διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται ετησίως στο Μπαχρέιν.

«Σήμερα θέλω να καταστεί σαφές: η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλαιά, μόνιμη και διαφανή δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή –μια δέσμευση που επαναλαμβάνω ανεπιφύλακτα», συνέχισε.

«Υποστηρίζουμε τους εταίρους που επιλέγουν την σταθερότητα απέναντι στο χάος», πρόσθεσε, κατηγορώντας εκ νέου το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Ο Μάτις, ο οποίος έφτασε χθες στο μικρό αυτό βασίλειο του Κόλπου, θέλει να υπενθυμίσει στις αραβικές χώρες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «ένας άριστος εταίρος, λόγω της μακροπρόθεσμης δέσμευσής τους», δήλωσε χθες Παρασκευή η Κέιτι Γουίλμπεργκερ, επιφορτισμένη με τις Διεθνείς Υποθέσεις στο Πεντάγωνο, από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μάτις στη Μανάμα.

Αργότερα σήμερα θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη μια άνευ προηγουμένου σύνοδος κορυφής για τη Συρία ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Αυτή θα αφορά κυρίως, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, την κατάσταση στην Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, όπως και «την πολιτική διαδικασία» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ρύθμιση για την σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία από το 2011.

Συνθήκη INF

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα INF και τον αντίκτυπό της στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας (…) και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε σχέση με τη συνθήκη και τον αντίκτυπό της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημείωσε ο Μάτις στην ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο για την ασφάλεια που γίνεται στην Μανάμα του Μπαχρέιν.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα, αυτό δεν σημαίνει ότι αποχωρούμε από τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Αλλά ο έλεγχος των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από λόγια σε ένα χαρτί, πρέπει να είναι πράξεις», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας που μετέχει στην σύνοδο αυτή στο Μπαχρέιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι η Ουάσινγκτον προγραμματίζει να εγκαταλείψει την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς INF, την οποία είχαν υπογράψει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987.

Η Ουάσινγκτον έχει επικαλεστεί ως λόγο της αποχώρησής της την, σύμφωνα με την ίδια, παραβίαση της συνθήκης αυτής από τη Ρωσία. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία αυτή. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει τη συμφωνία.

Ο Γκορμπατσόφ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την INF η οποία συνέβαλε στο να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος, λέγοντας ότι θα προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών η οποία αυξάνει τους κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Στις ΗΠΑ ο Κινέζος ΥΠΑΜ

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Ο στρατηγικός ανταγωνισμός δεν υπονοεί εχθρότητα. Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου στο Πεκίνο πριν από μια εβδομάδα και αυτός έρχεται στην Ουάσινγκτον την άλλη εβδομάδα για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας», σημείωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Μανάμα στο Μπαχρέιν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ