Το Βασιλικό Ναυτικό του Μαρόκου διέσωσε στη Μεσόγειο 242 μετανάστες που προέρχονταν από την υποσαχάρεια Αφρική και προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της Ισπανίας με φουσκωτές λέμβους, μετέδωσαν χθες το βράδυ κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Οι 242 μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 50 γυναίκες και 12 ανήλικοι, διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή ενώ επέβαιναν σε «πολλά φουσκωτά πλεούμενα που αντιμετώπιζαν προβλήματα», μετέδωσε το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP
Ορισμένοι από τους διασωθέντες έλαβαν ιατρική βοήθεια μετά την επιβίβασή τους στα πλοία του μαροκινού ναυτικού καθώς μεταφέρονταν πίσω στο Μαρόκο.
«Οι διασωθέντες, εκ των οποίων ορισμένοι δεν ήταν καλά στην υγεία τους, οδηγήθηκαν σώοι και αβλαβείς σε λιμάνια του βασιλείου στη Μεσόγειο», σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείτο στρατιωτική πηγή.
Οι αρχές του Μαρόκου απέτρεψαν το 2018 περίπου 89.000 «απόπειρες παράτυπης μετανάστευσης», εκ των οποίων τις 29.000 στη θάλασσα, κυρίως με προορισμό την γειτονική Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Από τις αρχές της φετινής χρονιάς, περισσότεροι από 15.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία, εκ των οποίων περίπου 12.000 μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση. Περισσότεροι από 200 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.
Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, η ΕΕ αποδέσμευσε πέρυσι ένα πακέτο 140 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει το Μαρόκο να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση, να διαλύσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών και να προστατεύσει τους ευάλωτους μετανάστες.
Σύμφωνα με την Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται για μια πολύ επικερδή επιχείρηση για τους παράνομους διακινητές, καθώς οι μετανάστες τους καταβάλλουν από 2.000 ως 5.000 ευρώ έκαστος για το ταξίδι μέσω θαλάσσης.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά εκστρατείες συλλήψεων και αναγκαστικές μετακινήσεις μεταναστών προς το νότιο Μαρόκο.
Εκτός των μεταναστών που προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική, από το περασμένο έτος πολλαπλασιάστηκαν και οι προσπάθειες αποχώρησης από τη χώρα νεαρών Μαροκινών με φουσκωτές βάρκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ