Μαριούπολη: Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εισβάλει στο λιμάνι και στο Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Azovstal για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.

Δορυφορικές εικόνες «δείχνουν» μαζικό τάφο στη Μαριούπολη

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

Το Κίεβο ζητά επειγόντως τη δημιουργία διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

Πρόσθεσε πως ένα μικρό κομβόι λεωφορείων απομάκρυνε ανθρώπους χθες από την πολιορκούμενη πόλη και τώρα κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια που τελεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters