Στα υπόγεια αυτά τούνελ, σκαμμένα κυριολεκτικά μέσα στον βράχο κάτω από την πρωτεύουσα Βαλέτα, παίχτηκε ο έλεγχος και το μέλλον της Μεσογείου.
Στα 28.000 τετραγωνικά μέτρα των τούνελ, εγκαταλελειμμένα επί 40 χρόνια, σήμερα κείτονται σαν φαντάσματα πεταμένοι παλιοί χάρτες του πολέμου που κάποτε ήταν πολύτιμοι όσο και η ζωή, τηλέφωνα που αν μπορούσαν να μιλήσουν ποιος ξέρει τι ηρωικές ιστορίες θα έλεγαν, διαλυμένα ράντζα, καλώδια και πολλή υγρασία. Τώρα όμως η Μάλτα αποφάσισε να αναστηλώσει τα μυστικά της τούνελ και να ανοίξει τμήμα τους στο κοινό.
Οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που δημιούργησαν αυτό το υπόγειο μυστικό στρατηγείο και διηύθυναν από εκεί τις επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Μεσόγειο. Η Μάλτα βομβαρδίστηκε άγρια και πολλές φορές από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς από το 1940 ως το 1942 αλλά οι Βρετανοί κράτησαν καλά και διατήρησαν από το νησί τον έλεγχο της Μεσογείου.
Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου τα τούνελ χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση Σοβιετικών υποβρυχίων. Οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από την Μάλτα το 1979. Από τότε ο μυστικός αυτός υπόγειος κόσμος έμεινε εγκαταλελειμμένος στην υγρασία και στον χρόνο.
Τώρα όμως θα πάρει νέα ζωή και όλοι θα μπορούν να δουν αναστηλωμένο το Κέντρο Συντονισμένων Επιχειρήσεων, το Αρχηγείο των Βρετανών στις επιχειρήσεις της Μεσογείου, όπως ήταν την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλα τμήματα καταφυγίων και Κέντρων Επιχειρήσεων στην Μάλτα είναι ήδη προσβάσιμα στο κοινό, φιλίστορες και μη, θυμίζοντας γιατί αυτό το μικρό νησί τιμήθηκε με το επίζηλο βρετανικό στρατιωτικό παράσημο του «Σταυρού του Γεωργίου»…