Μάλι: «Ο στρατός απέτρεψε απόπειρα διείσδυσης τρομοκρατών σε βάση της χωροφυλακής – Υπό έλεγχο η κατάσταση»

REUTERS/Luc Gnago/File Photo

Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στην Μπαμακό μετά την, όπως την παρουσίασε, αποτραπείσα απόπειρα διείσδυσης «τρομοκρατών» σε συγκρότημα της χωροφυλακής, σε μια σπάνια επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Νωρίς σήμερα το πρωί ομάδα τρομοκρατών προσπάθησε να διεισδύσει στην σχολή της χωροφυλακής του Φαλαντιέ», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε σε μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Το υπουργείο Ασφαλείας του Μάλι γνωστοποίησε από την πλευρά του «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά «ευαίσθητων σημείων της πρωτεύουσας», μεταξύ των οποίων η σχολή της χωροφυλακής. Με τον όρο «τρομοκράτες» οι στρατιωτικοί της χούντας στο Μάλι αναφέρονται και στους τζιχαντιστές και στους αυτονομιστές του βορρά.

Έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να αποφεύγει τον τομέα αυτόν. Δύο χωροφύλακες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους οικείους τους.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές και τα οποία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν δύο άνδρες που έχουν συλληφθεί. Η Μπαμακό, η οποία είναι συνήθως ασφαλής από τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις που σημειώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ξύπνησε σήμερα υπό τον κρότο πυρών και εκρήξεων, σύμφωνα με το AFP.

«Ένοπλοι που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επισήμως επιτέθηκαν σήμερα το πρωί σε τουλάχιστον έναν σταθμό της χωροφυλακής της Μπαμακό», σημείωσε αξιωματούχος της χωροφυλακής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το αεροδρόμιο της Μπαμακό έκλεισε προσωρινά λόγω των γεγονότων», ανακοίνωσε αξιωματούχος του, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της διακοπής της λειτουργίας του.

Τα πυρά ποικίλης έντασης που διακόπτονταν από εκρήξεις άρχισαν γύρω στις 05:00 το πρωί, μετέδωσε το AFP. Μαύρος καπνός υψωνόταν την αυγή σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είχε αποκλειστεί μαζί με άλλους πιστούς σε τζαμί κοντά στην περιοχή των πυρών την ώρα της πρώτης πρωινής προσευχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters