Μάλι: Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι ο στρατός και μισθοφόροι της Wagner σκότωσαν 33 αμάχους

Ο στρατός του Μάλι και «λευκοί στρατιώτες» εμπλέκονται στο θάνατο, στις αρχές Μαρτίου στο Μάλι, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Μαυριτανία, 33 αμάχων, εκ των οποίων 29 Μαυριτανοί και 4 πολίτες του Μάλι, σύμφωνα με έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, την οποία είδε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πτώματα των αμάχων αυτών βρέθηκαν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το χωριό Ρομπινέ Ελ-Αταγέ, στην περιφέρεια Σεγκού, όπου «λευκοί στρατιώτες», στοιχεία της παραστρατιωτικής ρωσικής εταιρείας Wagner σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, και στρατιωτικοί του Μάλι είχαν την προηγουμένη, στις 5 Μαρτίου, συλλάβει, δέσει, ξυλοκοπήσει και πάρει μαζί τους 33 άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Μάλι, η οποία διαβιβάσθηκε στο τέλος Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εξαφάνιση αυτών των αμάχων στις 5 Μαρτίου στο Ρομπινέ Ελ Αταγέ είχε προκαλέσει σάλο στο Μαλί και στη Μαυριτανία. Η Νουακσότ είχε κατηγορήσει το στρατό του Μαλί για «επαναλαμβανόμενες εγκληματικές ενέργειες» εναντίον Μαυριτανών πολιτών σ’ αυτή τη μεθοριακή περιοχή. Το Μπαμακό είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει τίποτε που να ενοχοποιεί το στρατό του. Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει κοινή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Τι λέει η έκθεση του ΟΗΕ

Μια έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Μάλι, η οποία διαβιβάσθηκε στο τέλος Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την οποία μπόρεσε να δει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνει αποκαλύψεις για το θάνατο αυτών των 33 αμάχων με μια μακάβρια αφήγηση που ενοχοποιεί το στρατό του Μάλικαι «λευκούς στρατιώτες».

Αυτοί οι τελευταίοι φέρεται, σύμφωνα με διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, να ανήκουν στους παραστρατιωτικούς της εταιρείας Wagner που έχουν αναπτυχθεί από τον Ιανουάριο μαζί με τους στρατιωτικούς του Μάλι. Το Μπαμακό αρνείται την παρουσία μισθοφόρων και κάνει λόγο για παρουσία «εκπαιδευτών», ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτή την εταιρεία, για την οποία λέει πως είναι παρούσα στο Μάλι «σε εμπορική βάση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters