Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν «σαφείς κόκκινες γραμμές» με την Ρωσία και να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας αν περάσει αυτές τις γραμμές, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινή του συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
«Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόκειται να προβληθεί αργότερα σήμερα.
«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι. Οι κυρώσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους, αλλά οι κυρώσεις είναι μέρος του πακέτου», είπε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που δήλωσε πρόθυμος για την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων.
Τα σχόλια του Μακρόν απέχουν από την προηγούμενη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Ρωσία και η θέση του πλησιάζει περισσότερο προς τον σύμμαχό της χώρας του, τις ΗΠΑ.
Από το 2017 που εξελέγη, ο Γάλλος ηγέτης επιχείρησε να περιορίσει την δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ελπίζοντας να αποσπάσει την βοήθεια της Μόσχας για την επίλυση των πιο δισεπίλυτων διεθνών κρίσεων.
Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται σε μια περίοδο όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ευρείες κυρώσεις επί της Ρωσίας εξαιτίας της φερόμενης ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου χρόνου, της ρωσικής κυβερνοπειρατείας, της κατάστασης στην Ουκρανία και άλλων κακόβουλων ενεργειών.
Επίσης η Ουάσινγκτον απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες.
Απαντώντας η Μόσχα κάλεσε την Παρασκευή δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την χώρα και ζήτησε ο Αμερικανός πρεσβευτής να επιστρέψει στη χώρα του για διαβουλεύσεις.
Στην Ευρώπη, η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου επίσης κλιμακώνεται εν μέσω της ανάπτυξης Ρώσων στρατιωτών κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία καθώς και των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την Παρασκευή έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μόσχα.
Την ίδια ώρα σε ένα άλλο μέτωπο έντασης, η Τσεχία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποψίες πως υπήρξε ρωσική ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και θα συζητήσει το θέμα στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αύριο.
Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες χθες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με την έκρηξη, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.
Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στη χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.
Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP