Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ: Κάνουν έκκληση για διάλογο στην Ουκρανία – «Δεν θέλουμε διαμεσολάβηση» λέει η Μόσχα

Η πολιτική της Κίνας για την Ουκρανία μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: «προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», δήλωσε σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τον Κινέζο πρόεδρο να τονίζει ότι η ύψιστη προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνει την κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο, ο Σι τόνισε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ δεν κατευθύνονται, δεν εξαρτώνται ούτε ελέγχονται από κανένα τρίτο μέρος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον Κινέζο πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απαντούσε σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το αν είναι ρεαλιστικό το Πεκίνο να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε γάλλος διπλωμάτης που ήταν παρών στις συναντήσεις.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος «άσκησε πίεση επί του Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στην Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο γάλλος διπλωμάτης, την ώρα που οι δυτικές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στην Ρωσία.

Η Μόσχα αποκλείει ενδεχόμενη μεσολάβηση του Πεκίνου

Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό των ρωσικών αρχών για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης, αφού ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Πεκίνο πως υπολογίζει στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το Μάρτιο στη Μόσχα, οι Πούτιν και Σι είχαν εμφανισθεί ως στρατηγικοί σύμμαχοι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Η Κίνα από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό παραμένει πολύ αόριστο και πολύ θεωρητικό, καθώς το Πεκίνο επιμένει σε αντιφατικές αρχές, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -και συνεπώς της Ουκρανίας- και η υπεράσπιση των διπλωματικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Ρωσίας

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters