Μακρόν σε Νετανιάχου: «O ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο του στον νότιο Λίβανο»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μακρόν καταδίκασε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο και τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει «τον πλήρη ρόλο του» στον νότιο Λίβανο, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή «η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε επίσης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό «να διατηρηθούν οι υποδομές, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να διαταχτεί, το συντομότερο δυνατόν, κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο.

Τέλος οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στις ευθύνες του Ιράν αναφορικά με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με την πολιτική ηγεσία του Ιράν σε θέματα όπως το πυρηνικό το πρόγραμμα.

Το Ισραήλ θα κινηθεί νομικά για τον αποκλεισμό από την Euronaval

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο του να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αφού το Παρίσι απαγόρευσε σε ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στην έκθεση ναυτικού εξοπλισμού Euronaval.

Η απόφαση απαγόρευσης των ισραηλινών εταιρειών είναι το τελευταίο κατά σειρά περιστατικό που τροφοδοτείται από την ανησυχία της κυβέρνησης Μακρόν για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στους πολέμους στη Γάζα και στον Λίβανο.

Η Euronaval, η οποία θα γίνει στις 4-7 Νοεμβρίου στο Παρίσι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η γαλλική κυβέρνηση την ενημέρωσε ότι οι ισραηλινές αντιπροσωπείες δεν επιτρέπεται να εκθέσουν περίπτερα ή εξοπλισμό, αν και μπορούν να παρευρεθούν στην έκθεση. Η απόφαση επηρεάζει επτά εταιρείες, ανάμεσά τους η Elbit Systems.

«Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών για δεύτερη φορά ή η επιβολή απαράδεκτων όρων είναι αντιδημοκρατικά μέτρα που δεν είναι αποδεκτά μεταξύ φιλικών εθνών. Καλώ τον Πρόεδρο Μακρόν να τα ακυρώσει άμεσα», αναφέρει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters