Ο Εμμανουέλ Μακρόν προήγαγε πρώην χαρκί και εκπροσώπους οργανώσεων των χαρκί στη Λεγεώνα της Τιμής και στο Τάγμα της Αξίας μερικές ημέρες πριν από την εθνική ημέρα προς τιμήν αυτών των πρώην επικουρικών του γαλλικού στρατού κατά τον πόλεμο της Αλγερίας.
Με διάταγμα που φέρει ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έξι πρώην χαρκί και η συνιδρύτρια μιας ένωσης χαρκί γίνονται ιππότες της Λεγεώνας της Τιμής.
Τέσσερις προήχθησαν στον βαθμό του αξιωματικού του εθνικού Τάγματος της Αξίας και δεκαπέντε άλλοι στον βαθμό του ιππότη του Τάγματος της Αξίας, στην πλειονότητά τους εκπρόσωποι οργανώσεων ή ομοσπονδίας.
Αυτές οι προαγωγές συμβαίνουν μερικές ημέρες πριν από την εθνική ημέρα τιμής στους χαρκί, στις 25 Σεπτεμβρίου.
Με το τέλος του πολέμου της Αλγερίας (1954-1962), περίπου 60.000 Αλγερινοί που είχαν στρατολογηθεί ως επικουρικοί του γαλλικού στρατού, έγιναν δεκτοί στη Γαλλία έπειτα από τις συμφωνίες ειρήνης. Οι υπόλοιποι –από 55.000 έως 75.000 σύμφωνα με τους ιστορικούς– αφέθηκαν στη μοίρα τους ή έπεσαν θύματα αιματηρών αντιποίνων εκ μέρους των εθνικιστών που τους θεωρούσαν προδότες.
Μια ομάδα εργασίας, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους, είχε προτείνει τον Ιούλιο τη δημιουργία ενός «ταμείου αποζημιώσεων και αλληλεγγύης» 40 εκατομμυρίων ευρώ για τους χαρκί και τα παιδιά τους. Όμως το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο των προσδοκιών των οργανώσεων.
Η κοινότητα των χαρκί είχε καλέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τον αρχηγό του κράτος να δώσει αποζημιώσεις ανάλογες της βλάβης που υπέστη στα τέλη του πολέμου της Αλγερίας, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη που του είχε προσφέρει το 2017 και απειλώντας να καταθέσει μήνυση κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Μερικές ημέρες αργότερα η Εθνική Επιτροπή Συνδέσμου των Χαρκί (CNLH) είχε επαναλάβει τη βούλησή της να αγωνιστεί «μέχρι το τέλος» και να παρουσιάσει την υπόθεσή της ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων, αν δεν εξασφάλιζε την ικανοποίηση των αιτημάτων της από το κράτος.
Έρχεται επίσης μερικές ημέρες μετά ένα ακόμη βήμα στο έργο της μνήμης για τον πόλεμο της Αλγερίας που διάβηκε ο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας συγγνώμη στις 13 Σεπτεμβρίου από τη χήρα του Μορίς Οντέν, 61 χρόνια μετά τον θάνατο από βασανιστήρια αυτού του κομμουνιστή αγωνιστή που υπήρξε θύμα «του συστήματος που εγκαθιδρύθηκε τότε στην Αλγερία από τη Γαλλία», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ