Η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας σήμερα το προεκλογικό του πρόγραμμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διήρκησε 4 ώρες, αν έκανε λάθος το 2019 οπότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό διευκρίνισε ότι έτσι είχαν τα πράγματα όταν έκανε την εν λόγω δήλωση, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας εκείνη την εποχή και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Τουρκίας που απειλούσε «άλλο κράτος μέλος».
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία «προσποιείται» ότι διαπραγματεύεται, κατήγγειλε ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».
Όπως στο Χαλέπι (της Συρίας) ή το Γκρόζνι (της Τσετσενίας) η «ρωσική λογική (…) συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι ‘ανθρωπιστικοί διάδρομοι’ που δημιουργούνται ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής».
Αντίθετα ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι η Ουκρανία συμπεριφέρεται «με υπευθυνότητα και είναι ανοικτή στις συνομιλίες».
Από την πλευρά τους οι Δυτικοί έχουν υιοθετήσει μια λογική «αυστηροποίησης των κυρώσεων μέχρι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποφασίσει ότι το τίμημα που θα πληρώσει για τη συνέχιση της σύγκρουσης είναι τόσο αυξημένο που είναι προτιμότερο να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να ξεκινήσει μια πραγματική διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Λεντριάν.
Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει «χημικά ή βιολογικά όπλα» στην Ουκρανία, αυτό «θα αποτελούσε μια απαράδεκτη κλιμάκωση και θα προκαλούσε την επιβολή μαζικών και ριζοσπαστικών κυρώσεων, χωρίς ταμπού» εναντίον της Μόσχας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters