OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη της Μαρίμπ: Σχεδόν 15000 Χούθι σκοτώθηκαν στη βόρεια Υεμένη μέσα σε πέντε μήνες

19/11/2021 - 11:20
Υεμένη - Μαρίμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Περίπου 14.700 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε μήνες στη μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Μαρίμπ και της ομώνυμης πρωτεύουσάς της στη βόρεια Υεμένη, δήλωσαν χθες Πέμπτη δυο πηγές προσκείμενες στους Χούθι.

Οι αντάρτες ανακοινώνουν πολύ σπάνια τις απώλειές τους στις εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο, εξήγησαν οι δύο πηγές, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, που κατέχουν από το 2014 οι Χούθι.

Στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα κάπου 1.250 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν ζώνες γύρω από την πόλη της Μαρίμπ, πρωτεύουσας μιας επαρχίας με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο.

Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, κατέλαβαν τη Σανάα το 2014, καθώς μαινόταν η εξαιρετικά αιματηρή εμφύλια σύρραξη. Έκτοτε, έχουν αποσπάσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα πρακτικά όλο τον βορρά, με την εξαίρεση της Μαρίμπ.

Τον Φεβρουάριο, εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να την κυριεύσουν και τον Ιούνιο κλιμάκωσαν την επίθεσή τους, στέλνοντας χιλιάδες μαχητές τους στα μέτωπα.

Παρά τις απώλειες, οι Χούθι προελαύνουν

Τις τελευταίες εβδομάδες η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, που επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχει πολλαπλασιάσει τα αεροπορικά πλήγματα γύρω από τη Μαρίμπ. Ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες απώλειες στους Χούθι.

Κάπου 4.000 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τις ανακοινώσεις της συμμαχίας, αριθμός πάντως που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Και –παρά τις απώλειές τους που ανακοινώνονται από τους αντιπάλους τους– οι Χούθι κερδίζουν έδαφος, συνεχίζουν να προωθούνται προς την πόλη.

Η συμμαχία, για την οποία η απώλεια της Μαρίμπ θα ήταν καταστροφή, έκανε χθες λόγο για κάπου «27.000» αντάρτες νεκρούς «στη μάχη της Μαρίμπ» από τον Φεβρουάριο.

Σε άλλο μέτωπο κρίσιμης σημασίας, την περασμένη εβδομάδα οι Χούθι κυρίευσαν τεράστια ζώνη νότια από τη Χοντάιντα, πόλη της δυτικής Υεμένης όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον τομέα, χωρίς να εξηγήσουν το γιατί.

Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου η Υεμένη έχει βυθιστεί σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΜΑΡΙΜΠΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

15/12/2025 - 10:33
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

15/12/2025 - 09:00

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Εύη Βατίδου: Ασχολούμαι με κατασκευές σε σπίτια και παρακολουθώ το πολιτικό σκηνικό γενικότερα

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή της από το Μεξικό: «Η ζωή με στεναχωρεί»

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert