Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 40 νεκροί από μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

REUTERS/Ramadan Abed

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιγγαν σήμερα (15.10.2024) τον κλοιό γύρω από την Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στην Αλ-Φαλούτζα στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, ενώ ακόμα 10 άτομα σκοτώθηκαν στην Μπάνι Σουχάιλα στην ανατολική Χαν Γιούνις, στον νότο, όπου ισραηλινός πύραυλος χτύπησε κατοικία.

REUTERS/Ramadan Abed

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατέστρεψε τρία σπίτια στη συνοικία Σάμπρα της Πόλης της Γάζας, με την τοπική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων να δηλώνει ότι ανέσυρε δύο νεκρούς από το σημείο ενώ συνεχίζεται η έρευνα για 12 άλλους ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα σπίτια την ώρα της επίθεσης. Πέντε ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε κατοικία στον καταυλισμό της Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει τώρα περικυκλώσει τον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και έστειλε τεθωρακισμένα κοντά στις πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, με τον δεδηλωμένο στόχο της εξάλειψης των μαχητών της Χαμάς που προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν εκεί.

REUTERS/Ramadan Abed

Ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλή σημεία στη νότια Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εντολές εκκένωσης είχαν στόχο να διαχωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς από τους αμάχους και αρνήθηκαν ότι υπάρχει συστηματικό σχέδιο για τον διωγμό αμάχων από την Τζαμπαλίγια ή άλλες βόρειες περιοχές. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εντός και γύρω από την Τζαμπαλίγια μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters