Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα θέσεις του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα σε αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τον θύλακα που είχαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές στο νότιο Ισραήλ.
«Εξαιτίας της συνεχούς χρήσης εμπρηστικών μπαλονιών από τη Λωρίδα της Γάζας (…) μαχητικά έπληξαν στρατιωτική υποδομή της Χαμάς και μια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί. «Η θέση εκτόξευσης ρουκετών βρισκόταν κοντά σε περιοχές όπου ζουν πολίτες, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως η Χαμάς συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο παλαιστίνιους αμάχους», πρόσθεσε. Δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός μέχρι στιγμής.
Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες Παρασκευή στην περιοχή Εσκόλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το ισραηλινό πυροσβεστικό σώμα, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα. Διευκρίνισε πως ειδικοί συμπέραναν ότι οι πυρκαγιές οφείλονταν σε «εμπρηστικά μπαλόνια». Την προηγούμενη φορά που μπαλόνια με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς είχαν σταλεί από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, την 25η Ιουλίου, το εβραϊκό κράτος είχε αντιδράσει εξαπολύοντας και τότε αεροπορικές επιδρομές εναντίον υποτιθέμενων θέσεων της Χαμάς, του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος στην εξουσία στον θύλακα.
Οι εντάσεις ανάμεσα σε ισραήλ και Χαμάς
Το εβραϊκό κράτος χαρακτηρίζει τη Χαμάς υπεύθυνη για κάθε ενέργεια από την περιοχή όπου κυβερνά, τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 15 χρόνια και όπου συνωστίζονται κάπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι. Σποραδικά επεισόδια –κυρίως η χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς και αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα– σημειώνονται από την 21η Μαΐου, όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος στον πόλεμο-αστραπή ένδεκα ημερών (10η-21η Μαΐου) ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Στον πόλεμο αυτόν καταμετρήθηκαν 260 νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους παιδιά, έφηβοι και μαχητές, και 13 νεκροί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη κι ένας στρατιώτης. Βορειότερα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε εξάλλου σε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, αντιδρώντας στην εκτόξευση ρουκετών την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Ήταν οι πρώτοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο από το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters