Λωρίδα της Γάζας: Νέα εντολή εκκένωσης της Ντέιρ αλ Μπάλα εξέδωσε το Ισραήλ

REUTERS/Ramadan Abed

Το Ισραήλ εξέδωσε αργά χθες Κυριακή 25.8.2024 νέα εντολή εκκένωσης για την Ντέιρ αλ Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναγκάζοντας και άλλες οικογένειες να εκτοπιστούν για ακόμη μία φορά.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές εντολές εκκένωσης οι οποίες αφορούν διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, τις περισσότερες από την αρχή του πολέμου που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του. Η κίνηση αυτή του Ισραήλ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων, του ΟΗΕ και στελεχών οργανώσεων αρωγής που καταγγέλλουν τον περιορισμό των ανθρωπιστικών ζωνών και την απουσία ασφαλών περιοχών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην Ντέιρ αλ Μπάλα λόγω της ισραηλινής εντολής έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής 250.000 άνθρωποι.

Εξάλλου από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ντέιρ αλ Μπάλα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν σε σχολείο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και τρεις ακόμη στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι νέες εντολές εκκένωσης ανάγκασαν πολλές οικογένειες και ασθενείς να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Άκσα, το μεγαλύτερο στην Ντέιρ αλ Μπάλα όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, φοβούμενοι για βομβαρδισμούς.

Το νοσοκομείο βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στην περιοχή που αφορά η εντολή εκκένωσης.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επεσήμαναν χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή τους στο Χ ότι έκρηξη που σημειώθηκε περίπου 250 μέτρα από το νοσοκομείο αλ Άκσα προκάλεσε πανικό.

Λόγω της εξέλιξης αυτής οι MSF εξετάζουν αν θα πάψουν να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες στο νοσοκομείο αυτό, συνεχίζοντας μόνο να φροντίζουν τους τραυματίες των οποίων η ζωή κινδυνεύει.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ