Λωρίδα της Γάζας: Δεν έχουν τέλος τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμοί – Αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι

Οι βομβαρδισμοί της αεροπορίας και του πυροβολικού συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν για δέκατο μήνα επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς εναντίον του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που σημαδεύτηκαν από πολύνεκρα πλήγματα τα τελευταία 24ωρα, σε καταυλισμό εκτοπισμένων και σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Καταδικάζοντας τις «σφαγές» αμάχων από το Ισραήλ στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως αναστέλλεται η συμμετοχή του στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας πως η παράταξή του είναι «έτοιμη» να τις επαναλάβει όταν η άλλη πλευρά δείξει «σοβαρότητα».

Χθες η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες σε βομβαρδισμό εναντίον σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι στη συνοικία αρ Ρίμαλ της πόλης της Γάζας (βόρεια). Επρόκειτο για τον έκτο βομβαρδισμό σχολείου σε εννιά ημέρες στον θύλακο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν αντιδράσει ως χθες βράδυ στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο.

«Όλος ο κόσμος ζει μέσα στον φόβο», είπε η Ουμ Άντελ αλ Νίμρα, εκτοπισμένη Παλαιστίνια. Το σχολείο «ήταν καταφύγιο. Πού υποτίθεται πως έπρεπε να πάει ο κόσμος; Ακόμα και το σχολείο βομβαρδίστηκε». Προχθές Κυριακή, 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νουσέιρατ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε βομβαρδισμό σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπου επίσης βρίσκονταν «χιλιάδες» εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως στοχοποίησαν «τρομοκράτες».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν χθες πως το πυροβολικό σφυροκόπησε συνοικίες στην πόλη της Γάζας. Στο κεντρικό της τμήμα, βομβαρδισμός στον καταυλισμό Αλ Μαγάζι σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Το πυροβολικό έπληξε τον καταυλισμό της Νουσέιρατ, στον ίδιο τομέα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά επιθετικών ελικοπτέρων στα περίχωρα της Χαν Γιούνις και της Ράφας (νότια). «Εντατικά» πυρά του πυροβολικού αναφέρθηκαν στη συνοικία Αμούρ, στην ανατολική Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως μια μέρα νωρίτερα «εξάλειψε τρομοκρατικό πυρήνα οπλισμένο με εκτοξευτήρες ρουκετών σε μάχες εκ του συστάδην» στη Ράφα. «Πολυάριθμοι τρομοκράτες» εξαλείφθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, διαβεβαίωσε. Το Σάββατο, η Χαμάς ανέφερε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 92 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters