Το Look Out II, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Yunzhou Tech, παρουσιάστηκε στο Zhuhai Air Show 2018, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Global Times.
«Εξοπλισμένο με τέσσερα βλήματα ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν στόχους 5 χιλιομέτρων, το σκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ραντάρ και ηλεκτρονικό-οπτικό σύστημα που του επιτρέπει να διεξάγει αποστολές αναγνώρισης», ανέφερε το δημοσίευμα της Global Times. Το σκάφος έχει μήκος 7,5 μέτρα και πλάτος 2,7 μέτρα, ενώ έχει βάρος 3,7 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων.
Πρόκειται για περίπου τις ίδιες διαστάσεις με ένα μικρό πλοίο κατηγορίας Defender που διαθέτει η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, δηλαδή ένα σκάφος που χρησιμοποιείται για αποστολές όπως έρευνα και διάσωση, αλλά και ασφάλεια λιμένων.
Μια φωτογραφία του σκάφους δείχνει έναν πυργίσκο με τέσσερα μικρά κιβώτια, που υποδηλώνουν ένα όπλο με αντιαρματικά βλήματα. Η Yunzhou Tech λέει ότι η πρώτη δοκιμή της συγκεκριμένης πυραυλακάτου τον Οκτώβριο ήταν απόλυτα επιτυχημένη, αφού όπως δήλωσαν, χτύπησε τον στόχο με την πρώτη βολή. Μπορεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να κατευθύνει τη βάρκα, όμως απαιτείται ανθρώπινη εξουσιοδότηση για την πυροδότηση των όπλων.
Πράγματι, ο διευθυντής του προγράμματος, Su Zhen, δήλωσε στους Global Times στην Airshow China ότι «παρόλο που το σκάφος είναι σχετικά μικρό και ο πύραυλος δεν έχει μεγάλη εμβέλεια, είναι γρήγορο και κινείται μυστικά, επιτρέποντάς του να προσεγγίσει τον στόχο του και να χτυπήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια».
Φώτο: Global Times
Ο σκοπός του Look Out II δεν είναι να βυθίσει ένα εχθρικό πλοίο ή σκάφος. Εφόσον καταστραφούν τα ζωτικά συστήματα του εχθρικού πλοίου, όπως το κέντρο διοίκησης, το οπλοστάσιο ή το μηχανοστάσιο, αυτό προσφέρει την δυνατότητα να έχουμε στη συνέχεια υπεροχή και να εξουδετερωθεί ο εχθρός από την κύρια ναυτική δύναμη” προσέθεσε στη συνέχεια.
Από μόνη του, το σκάφος τύπου Look Out II δεν διαθέτει εντυπωσιακή δύναμη πυρός, αλά αυτό δεν έχει σημασία καθώς δεν θα επιχειρούν αυτόνομα. Όλο και περισσότερες δυνάμεις προωθούν την ιδέα ενός τέτοιου μη επανδρωμένου στόλου όπου σε μεγάλους αριθμούς θα αποδυναμώνουν έναν μεγαλύτερο εχθρό, όπως “ύαινες εναντίον ενός ελέφαντα”.Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα σχεδιάζουν ήδη να χρησιμοποιούν τέτοιες επιχειρησιακές μεθόδους.
Η Κίνα όμως είναι μια διαφορετική περίπτωση. Κατασκευάζει ήδη τα περισσότερα μη επανδρωμένα συστήματα στον κόσμο, κάτι που και αμερικανοί ειδικοί επιβεβαιώνουν. Ωστόσο είναι ακόμα αβέβαιο πως μια τέτοια συγκεντρωμένη δύναμη μη επανδρωμένων συστημάτων θα μπορέσει να επιχειρεί αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης, με την ύπαρξη πολλών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, όπως “jamming”.
Πηγή: National Interest