Λόιντ Όστιν: Θα προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην υποστήριξη της Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, παρά το ότι οι πόροι που μπορεί να διαθέσει για να προσφέρει νέα όπλα και πυρομαχικά στις δυνάμεις του Κιέβου έχουν εξαντληθεί και δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για το ζήτημα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ως τώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί καν ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου που θα εξασφάλιζε άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αναζητεί εσπευσμένα άλλους τρόπους να βρει χρηματοδοτικούς πόρους ώστε να συνεχίσει να στέλνει εξοπλισμό στο Κίεβο.

Ο υπουργός Άμυνας Όστιν θα προεδρεύσει στη μηνιαία συνάντηση της λεγόμενης ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 σύμμαχοι.

Το Πεντάγωνο σημείωσε πως ο Όστιν — ο οποίος κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη — θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Ωστόσο η έλλειψη κεφαλαίων έχει ήδη απτές συνέπειες στα πεδία των μαχών, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι αναγκασμένες να κάνουν οικονομία στα πυρομαχικά που λιγοστεύουν.

«Νομίζω πως οι σύμμαχοί μας έχουν πλήρη συναίσθηση του προβλήματός μας με τη χρηματοδότηση, οι Ουκρανοί πάνω απ’ όλους», είπε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, κάτι που ξεκαθάρισε πως θα γίνει κατ’ εξαίρεση και χάρη σε απρόσμενη εξοικονόμηση πόρων από συμβάσεις του Πενταγώνου.

Η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εξοικονομήσεις, όμως τονίζει πως αυτό το ποσό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη χρηματοδότηση που έχει ζητηθεί να εγκρίνει το Κογκρέσο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα μείζονα επίθεση στην Ουκρανία από τα τέλη του Μαΐου ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγές: Με πληροφορίες Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ