Συμφωνία Lockheed Martin- Πενταγώνου για 32 F 35

Η Lockheed Martin και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία για την πέμπτη παρτίδα των 32 επιπλέον F-35 μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε το Πεντάγωνο  ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου ένα χρόνο.
 
Η συμφωνία αποτιμάται σε περίπου 3.8 δις δολάρια, αν και οι δύο πλευρές  εξακολουθούν να οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγή που έχει πληροφορίες για τη συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο και για συνομιλίες σχετικά με τη προκαταρκτική χρηματοδότηση της έκτης παρτίδας αεροσκαφών τα οποία η Lockheed, ο μεγαλύτερος προμηθευτής του Πενταγώνου, κατασκευάζει ήδη με δικά της έξοδα για κάποιο χρονικό διάστημα.
 
Οι μετοχές της Lockheed έκλεισαν στα 93.30 δολάρια, 0.3% υψηλότερα, ξεπερνώντας τον δείκτη Arca Defense Index, που βρισκόταν χαμηλότερα κατά 0.53%.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, George Little, δηλώσε οτι οι λεπτομέρειες για το κόστος ανα αεροσκάφος θα ανακοινωθούν μόλις υπογραφεί η τελική σύμβαση.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τη διαδικασία δήλωσαν οτι και οι δύο πλευρές αναμένονται να υπογράψουν την τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα διασφαλίσει αυτά τα κεφάλαια απο τις περικοπές, σε περίπτωση που το Κογκρέσσο δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τις αυτόματες περικοπές του προϋπολογισμού κατά 52 δις δολάρια για το δημοσιονομικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2013 που θα έχει ισχύ απο τις 2 Ιανουαρίου. 
 
Η σύμβαση περιλαμβάνει το αεροσκάφος , αλλά θα καλύψει επίσης την κατασκευή του εξοπλισμού υποστήριξης, τον εξοπλισμό δοκιμαστικών πτήσεων, καθώς και επιχειρησιακό εξοπλισμό που απαιτείται για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη με χαρακτηριστικά απόκρυψης (stealth). To Πεντάγωνο διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή σύμβαση με την Pratt & Whitney, εταιρεία της United Technologies Corp., που κατασκευάζει τον κινητήρα για το μονοθέσιο, μονοκινητήριο F-35.
 
Η συμφωνία αυτή απομακρύνει τις αμφιβολίες για το 396 δις δολαρίων πρόγραμμα του F-35, το οποίο αποτελεί το πιο ακριβό πρόγραμμα του Πενταγώνου. Και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για αυτή την παρτίδα αεροσκαφών απο τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
 
Ο απερχόμενος Διευθυντής του προγράμματος F-35, Υποναύαρχος Dave Venlet, δήλωσε την Παρασκεύη οτι η συμφωνία περιελάμβανε χαμηλότερα κόστη παραγωγής και έθεσε τη βάση για «την βελτίωση των επιχειρηματικών χρονοδιαγραμμάτων» για τους διεθνείς εταίρους.
 
Οχτώ χώρες συμμετέχουν στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αεροσκάφους: Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία, Νορβηγία, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία και Ολλανδία. Μαζί σχεδιάζουν να αγοράσουν περισσότερα απο 3,100 μαχητικά αεροσκάφη τις επόμενες δεκαετίες.
 
Το Ισραήλ και η Ιαπωνία έοχυν επίσης παραγγείλει τα νέα F-35, ενώ η Νότια Κορέα αξιολογεί την προσφορά της Lockheed Martin για τα F-35 με την αντίστοιχη της Boeing Co για τα αεροσκάφη F-15.
O εκπρόσωπος τύπου της Lockheed, Michael Rein, δήλωσε οτι η εταιρεία αναμένεται να μειώσει τα εργατικά κόστη για την πέμπτη παρτίδα αεροσκαφών κατά 14% σε σχέση με την τέταρτη παρτίδα. Δήλωσε οτι το συνολικό κόστος της πέμπτης παρτίδας θα μειωθεί, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
 
Δήλωσε επίσης οτι κάθε αεροσκάφος της πέμπτης παρτίδας θα κοστίζει λιγότερο κατά 50% απο την πρώτη παρτίδα, στην οποία το κάθε αεροπλάνο κόστιζε 220.8 εκ δολάρια. Εκείνα τα αεροσκάφη είχαν παραδοθεί στην Αεροπορική Βάση Edwards στην Καλιφόρνια τον Μάιο 2011.
 
Ο Loren Thompson, αμυντικός σύμβουλος που σχετίζεται με την Lockheed, δήλωσε οτι οι μειώσεις στα εργατικά κόστη ήταν σημαντικές και το πρόγραμμα έχει πάρει μια πορεία που θα οδηγήσει το κόστος ανά αεροκάφος το 2018 να μην ξεπερνά το κόστος ενός αεροσκάφους F-16 σε σημερινές τιμές.
 
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη παρτίδα αποτέλεσαν κομβικό σημείο για το πρόγραμμα F-35 και θα διευκολύνουν τη συμφωνία για τους όρους σε επόμενη παραγωγή», δήλωσε.
Τα τρέχοντα σχέδια αναφέρουν οτι το κόστος του F-35 θα είναι περίπου στα 66 εκ. δολάρια το 2018, εξαιρουμένου του κινητήρα, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το κόστος του F-16, συμπλήρωσε.
Η πέμπτη παραγγελία των F-35 περιλαμβάνει 22 αεροσκάφη συμβατικής απο/προσγείωσης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, τρία μοντέλα-Β τα οποία προσγειώνονται κάθετα για το Σώμα Πεζοναυτών και επτά μοντέλα-C τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Η παραγωγή της πέμπτης παρτίδας των αεροσκαφών F-35 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2011 στο πλαίσιο ενός προκαταρκτικού «μη καθορισμένου συμβολαίου». Η παραγγελία για τα 32 αεροσκάφη ήταν επιπλέον της παραγωγής 63 αεροσκαφών για τα οποία υπήρχε ήδη συμβόλαιο με την Lockheed.
 
H Lockheed έχει παραδώσει μέχρι στιγμής συνολικά 29 αεροσκάφη χαμηλού ρυθμού παραγωγής και 19 αεροσκάφη ανάπτυξης. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν βέβαιοι οτι θα εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για την παράδοση 30 αεροσκαφών μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά την απεργία των βασικών σωματείων του εργοστασίου στο Fort Worth που κράτησε 10 εβδομάδες, το οποίο σημαίνει οτι έχουν ακόμα 10 αεροσκάφη να παραδώσουν αυτό τον μήνα.
 
Ο επικεφαλής αγορών του Πενταγώνου, Frank Kendall, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη οτι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά στη συμφωνία μετά απο την πολύ «παραγωγική», όπως χαρακτήρισε, συνάντηση με την Πρόεδρο της Lockheed Martin, Marilyn Hewson.
 
Η κα Hewson ανέφερε επίσης πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση για προκαταρκτική εργασία για την έκτη παρτίδα των αεροσκαφών F-35.
Η εταιρεία έλαβε αρχικά κάποια «μακροπόθεσμη» χρηματοδότηση για την προμήθεια υλικών για το αεροσκάφος, αλλά αυτά τα χρήματα τελείωσαν πριν απο καιρό. Η εταιρεία συνέχισε τις εργασίες με δικά τις χρήματα για να διατηρήσει την παραγωγή.