LNA: «Έγκλημα η επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη – Παραβίασε την κυριαρχία μας»

Μετά την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή Μισμπά Ντούμα (Misbah Douma) σχετικά με την επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη, σειρά είχε ο εκπρόσωπος του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» του Στρατάρχη Χάφταρ, γνωστού και ως LNA, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και μίλησε σε πολύ σκληρό και αυστηρό ύφος κατά του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Στρατηγός Αχμέν Αλ Μισμάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βεγγάζη, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη, το περασμένο Σάββατο, λέγοντας πως τέλεσε ένα «έγκλημα», το οποίο ήταν να παραβιάσει την κυριαρχία της χώρας, εκφράζοντας την ενόχλησή του.

Ο ίδιος επέκρινε έντονα την απόφαση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας να επισκεφτεί τη Λιβύη, μετατρέποντας την ως ένα «επικοινωνιακό σόου», λέγοντας ότι «προσγειώθηκε στη χώρα μας, δίχως τον απαιτούμενη ενημέρωση και τον συντονισμό εκ μέρους μας», ενώ στη συνέχεια είπε ότι: «[…]αυτό είναι έγκλημα. Όλοι οι Λίβυοι στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από τη βάση και το αεροδρόμιο της Mitiga, η οποία ελέγχεται πλήρως από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Ο Στρατηγός του LNA αφού μίλησε για παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης από την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, έπειτα άφησε αιχμές ενάντια στο Προεδρικό Συμβούλιο, στην προσωρινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά, αλλά και των πολιτικών ακτιβιστών, οι οποίοι δεν αντέδρασαν στην «αυθαίρετη», όπως την χαρακτήρισε, τουρκική ενέργεια.

Το «πρώτο χαστούκι»

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος βουλευτής Μισμπά Ντούμα (Misbah Douma) σχολίασε προχθές την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στη χώρα του, λέγοντας πως επρόκειτο για μια «ιδιωτική επίσκεψη», η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους με φωτογραφίες και επισημότητες, ενώ ακόμα την χαρακτήρισε ως «προσβλητική» και «ταπεινωτική».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν προσβλητικό για τους Λίβυους, όταν ο Χουλουσί Ακάρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, τραβώντας φωτογραφίες, να τον υποδέχονται Τούρκοι αξιωματούχοι. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα τερματιστεί» υπονοώντας ότι τέτοιες καταστάσεις και εικόνες να μην επαναληφθούν στο μέλλον, ενώ ο βουλευτής το πήγε «ένα βήμα παραπάνω» καλώντας το Προεδρικό Συμβούλιο να λογοδοτήσει για τις εικόνες αυτές και την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφίες αρχείου Reuters