«Το τελευταίο πράγμα το οποίο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Λιβύη στο έδαφός της είναι περισσότερες μάχες, στρατιωτική κινητοποίηση, μεταφορές όπλων, μαχητών ή μισθοφόρων», τόνισε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα επέμβει στρατιωτικά στο εμπόλεμο κράτος όπου επικρατεί χάος.
«Είμαστε θορυβημένοι από τη συνέχιση της στρατιωτικής κινητοποίησης στην κεντρική Λιβύη, ιδίως στη Σύρτη» και από «όλες τις κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα το 2011, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε πως για τον ΟΗΕ έχει σημασία «κανένα από τα μέρη να μην ενεργεί κατά τρόπο που θα επιδεινώσει την κατάσταση».
Στον πόλεμο στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), με έδρα την Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία.
Το Σάββατο ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προέλαση των δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη (450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» στρατιωτική επέμβαση του Καΐρου. Την Κυριακή, η ΚΕΣ χαρακτήρισε την αιγυπτιακή απειλή «κήρυξη πολέμου».
Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO. Από το 2015, εκτυλίσσεται σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην ΚΕΣ και τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος λέει πως αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο, το οποίο έχει μεταφέρει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη.
Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ