Λιβύη: Θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας στη Λιβύη, Τόμας Ρεμ Μπερντάλ, δήλωσε ότι η Λιβύη θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τον Ιανουάριο, μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου από τη Νορβηγία.

Αναμένεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την τύχη της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), η οποία παρατάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Οι πολυαναμενόμενες εκλογές στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν επ’ αόριστον και η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) πρότεινε τη διεξαγωγή τους στις 24 Ιανουαρίου. Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι η περαιτέρω αναβολή των εκλογών θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα ξανά στο χάος και να αναζωπυρώσει τον πόλεμο, καθώς η πλειοψηφία της χώρας παραμένει υπό τον έλεγχο ένοπλων μη κυβερνητικών ομάδων.

Τώρα πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την αντικατάσταση της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), δεδομένου ότι η εντολή της έληξε στις 24 Δεκεμβρίου. Ορισμένοι ακτιβιστές ζήτησαν να παραμείνει η κυβέρνηση, με την αντικατάσταση μόνο του πρωθυπουργού Abdel-Hamid Dbaiba, για να αποφευχθεί ένα «κενό ισχύος».

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters