Οι πλευρές που συμμετέχουν στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο συνεδρίασαν στην Αίγυπτο και συμφώνησαν σήμερα στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021 στη Λιβύη, χώρα που μαστίζεται από τους διχασμούς και ανασφάλεια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.
Η Αίγυπτος «εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των λιβυκών πλευρών στην Χουργκάντα και εκτιμά τις προσπάθειες που οδήγησαν στη συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο του Συντάγματος ενόψει των εκλογών στη Λιβύη που έχουν προγραμματιστεί στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Νέες ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο προκειμένου να οριστεί ο «οδικός χάρτης για το δημοψήφισμα και τις εκλογές».
Η Λιβύη, χωρισμένη μεταξύ δυο αντιπάλων αρχών, έχει προσωρινό Σύνταγμα που χρονολογείται από το 2011 και ένα σχέδιο Συντάγματος, του οποίου ορισμένα άρθρα είναι αμφιλεγόμενα και το οποίο δεν έχει εγκριθεί.
Στις συνομιλίες της Χουργκάντα θα πρέπει να αποφασιστεί πάνω σε ποια νομική βάση θα διοργανωθούν οι μελλοντικές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Στα μέσα Νοεμβρίου, Λίβυοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν την έγκριση ενός Συντάγματος πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ημερομηνία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη, ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας: η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNA) στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από την ΟΗΕ, και μια άλλη στο Τομπρούκ που συνδέεται με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό της ανατολικής Λιβύης.
Μετά την αποτυχία της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβουν την Τρίπολη, τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν σε μόνιμη εκεχειρία τον Οκτώβριο και επανήλθαν στην πορεία του διαλόγου, με την προτροπή του ΟΗΕ.
Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ