Λιβύη: Στο «στόχαστρο» των Ηνωμένων Εθνών τα ΗΑΕ για στρατιωτική εμπλοκή

Ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη σύρραξη στη Λιβύη, μετά την εκτόξευση πυραύλων τον Απρίλιο από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής με τα οποία είναι εφοδιασμένος ο στρατός της χώρας, αποκαλύπτει αναφορά το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Δευτέρα.

Οι πύραυλοι αέρος-εδάφους που εκτοξεύθηκαν ήταν του τύπου Blue Arrow, αναφέρεται στην εμπιστευτική αναφορά των ειδικών, οι οποίοι μελέτησαν φωτογραφίες θραυσμάτων αυτών των όπλων μετά τη χρησιμοποίησή τους τη 19η και την 20ή Απριλίου σε νότιο προάστιο της Τρίπολης.

Με τους συγκεκριμένους πυραύλους είναι εφοδιασμένες τρεις χώρες, η Κίνα, το Καζακστάν και τα ΗΑΕ, καθώς αποτελούν το βασικό όπλο του τηλεχειριζόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους κινεζικής κατασκευής Wing Loong (σ.σ. είναι παρόμοιο με το αμερικανικό Reaper).

«Η ομάδα των ειδικών ερευνά την πιθανή χρήση τύπων του τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Wing Loong από τον ΛΕΣ», τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «ή από κάποιο τρίτο μέρος που υποστηρίζει τον ΛΕΣ», διευκρινίζεται στην αναφορά. Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι πύραυλοι δεν πωλήθηκαν άμεσα από τη βιομηχανία που τους κατασκευάζει, ή από την Κίνα, στη Λιβύη, προσθέτουν οι συγγραφείς της.

Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θεωρείται πως υποστηρίζουν σθεναρά τον Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου άρχισαν την 4η Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Την Πέμπτη, η διπλωματία των ΗΑΕ υποστήριξε ότι ο αγώνας εναντίον του «εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη Λιβύη.

Το Αμπού Ντάμπι, που εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των κινημάτων του πολιτικού ισλάμ (ιδίως των Αδελφών Μουσουλμάνων), θεωρεί «εξτρεμιστικές» ή «τρομοκρατικές» πολλές παραστρατιωτικές ομάδες στη δυτική Λιβύη που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ.

Στην αναφορά τους, που επιδόθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ειδικοί του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Wing Loong ισοδυναμεί με παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, καθώς πρόκειται για οπλικό σύστημα ακριβείας που δεν είχε αναπτυχθεί «ποτέ» πριν στη χώρα αυτή.

   Νέα έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ να κηρυχθεί εκεχειρία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυναν χθες Δευτέρα νέα έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λιβύη, που όμως φάνηκε να απορρίπτει ο στρατάρχης Χάφταρ, δίνοντας διαταγή στις δυνάμεις του να συνεχίσουν την επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

«Η προτεραιότητα σήμερα είναι να εξασφαλιστεί ότι (ο πόλεμος) θα σταματήσει», είπε ο Μούσα Φάκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε μια σύγκρουση αυτής της φύσης», επέμεινε.

«Πρέπει οπωσδήποτε τα μέρη στη Λιβύη να δεχθούν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για να υπάρξει ειρηνική, πολιτική λύση σε αυτή την κρίση», πρόσθεσε.

«Το μήνυμα προς όλους τους Λίβυους» είναι πως είναι αναγκαία η «κατάπαυση του πυρός», η «διακοπή των εχθροπραξιών» κι η επιστροφή στη διαδικασία για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Η έκκληση αφορά τη «διακοπή της επίθεσης» που έχει εξαπολύσει ο ΛΕΣ του Χάφταρ, διευκρίνισε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στις μάχες για την Τρίπολη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 432 άνθρωποι, άλλοι 2.069 έχουν τραυματιστεί και πάνω από 55.000 έχουν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αδιέξοδο στα μέτωπα, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε νότια προάστια και νότια της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters