Μια νέα «συμμαχία» Ρωσίας-Γαλλίας φαίνεται πως είναι στα σκαριά στη Λιβύη, κίνηση που φαίνεται πως διακόπτει τα σχέδια της Άγκυρας για συμφωνία με την Μόσχα, που θα της επέτρεπε να αναλάβει τον έλεγχο της Σύρτης. Αυτό ανέφερε πολιτική πηγή της Λιβύης.
«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας, και στην πραγματικότητα, είναι ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε η πηγή στο The Arab Weekly.
Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι αναγνωρίζουν την σημασία της Σύρτης. Και οι δύο θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια. »
Παρατηρητές συνέδεσαν την αναβολή μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία από τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σογκού και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή, επικρίνοντας έντονα την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη. Ο χρόνος και των δύο εξελίξεων -πάντα κατά τους παρατηρητές αυτούς- μπορεί να δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού.
Η γαλλική ανακοίνωση περιορίστηκε στην επίθεση εναντίον της τουρκικής επέμβασης, αγνοώντας την εκστρατεία της οποίας ηγείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να «φουσκώσει» τον ρωσικό ρόλο στη Λιβύη.
Η Γαλλία, η οποία εντείνει εδώ και μήνες την κριτική της για τις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί «μια ακόμη πιο επιθετική και επίμονη στάση (στη Λιβύη), με επτά τουρκικά πλοία να αναπτύσσονται έξω από τις ακτές της Λιβύης και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων».
«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί απλώς να μείνει απαθής», πρόσθεσε η γαλλική Προεδρία.
Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θέλει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τα μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας, επισημαίνοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.
Η Γαλλία και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στον πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων πολιτοφυλακών, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης (GNA) που κυριαρχείται από τους ισλαμιστές.
Τη Δευτέρα, το Reuters επικαλέστηκε Τούρκο αξιωματούχο, να λέει ότι «η Ρωσία και η Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για την αποτροπή των μαχών στη Λιβύη λόγω διαφοράς σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζεται από την Άγκυρα να ανακτήσει τον έλεγχο της κύριας παράκτιας πόλης Σύρτη από τον στρατό που υποστηρίζεται από της Ρωσία».
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω στο παρασκήνιο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες.
«Οι (αναβληθείσες) συναντήσεις έπρεπε να οδηγήσουν σε (συγκεκριμένα) αποτελέσματα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Παρά τη σημασία της Σύρτης για τη Ρωσία, η Άγκυρα ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην αποχώρηση του LNA από τη Δυτική Τρίπολη, επιτρέποντας στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης.
Κατά τους τουρκικούς υπολογισμούς, το να «παραιτηθεί» η Ρωσία από την Σύρτη δεν φαίνεται αδύνατη, καθώς η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση του al-Jufra, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση Al-Qardabiya για τον εαυτό της. Αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως το λιμάνι της που το Παρίσι σχεδίαζε να κάνει την πλησιέστερη πύλη του στην Αφρική.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι η πρόσφατη γαλλική κλιμάκωση, με την πτήση μαχητικών Rafale πάνω από την πόλη, θα χαλούσε οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία.
Οι υπερπτήσεις των Rafale έστειλαν ένα μήνυμα στη Μόσχα, ότι δηλαδή η Γαλλία συμφώνησε να αναγκάσει το LNA να αποσυρθεί από τη δυτική περιοχή στη Λιβύη, καθώς αυτό ήταν σύμφωνο με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σύρτης και δεν θα δίσταζε να κινηθεί στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση κατά των δυνάμεων του LNA στην πόλη.
Η Σύρτη βρίσκεται περίπου ανάμεσα στην Τρίπολη -η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του GNA- και την Βεγγάζη -που ελέγχεται από τον LNA. Επιπλέον είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος για τον οποίο η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Πηγή: Ahval / Arab Weekly