Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στη Λιβύη κατήγγειλε χθες Κυριακή την «εχθρική» στάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υποδέχθηκαν αξιωματικό του αντιπάλου της λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθεί εδώ και πέντε μήνες να κυριεύσει την Τρίπολη, την πρωτεύουσα της χώρας.
Η ΚΕΕ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την «εχθρική θέση του Κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που αποδέχθηκε η πρωτεύουσά του να μετατραπεί σε πλατφόρμα για την προβολή στα ΜΜΕ των παραστρατιωτικών που επιτίθενται στη λιβυκή πρωτεύουσα», προφανώς αναφερόμενη στον ΛΕΣ του Χάφταρ.
Ο στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου ΛΕΣ, παραχώρησε στα ΗΑΕ το Σάββατο συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι «η στρατιωτική λύση είναι η καλύτερη λύση» προκειμένου «να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επιστρέψει ο νόμος» στη Λιβύη και ότι «η μάχη [για την Τρίπολη] βρίσκεται στην τελική της φάση».
Για την ΚΕΕ, τα ΗΑΕ, μια από τις χώρες που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τον Χάφταρ, έδωσαν τον λόγο σε έναν «παραστρατιωτικό» με «στρατιωτική περιβολή», ένα «φερέφωνο εκείνου που τάσσεται υπέρ ενός στρατιωτικού καθεστώτος» και «απορρίπτει ένα δημοκρατικό Κράτος» στη Λιβύη, όπως τονίζει στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, αναφερόμενη στον στρατάρχη.
Οι συμμαχίες και η ισορροπία ισχύος στη Λιβύη
Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβουν την Τρίπολη. Έπειτα από πέντε μήνες πολύνεκρων μαχών, τα στρατεύματά του, που συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από εκείνα που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, δεν έχουν μπορέσει να προελάσουν και παραμένουν καθηλωμένα στα όρια της πρωτεύουσας.
Ορισμένες ξένες δυνάμεις κατηγορούνται ότι διεξάγουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη, που παραμένει ακόμη βυθισμένη στο χάος από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO.
Τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία φέρονται να υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία έχουν ταχθεί υπέρ της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και αφορά την περίοδο ως τον Αύγουστο, στη μάχη για την Τρίπολη έχουν χάσει τη ζωή τους 1.093 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.752, ενώ 120.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters