Η αεροπορική επίθεση στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια στοιχειώνει ακόμη τον Ερντογάν, ο οποίος σκέφτεται ακόμη τρόπους για να αποτρέψει ένα πιθανό επόμενο χτύπημα.
Οι τουρκικές δυνάμεις αεράμυνας «πιάστηκαν στον ύπνο», αφού «τυφλώθηκαν» από ξένες δυνάμεις. Για το πώς έγινε αυτό υπάρχουν πολλές εικασίες ή εκδοχές, κάποιες εκ των οποίων σας παρουσίασε το OnAlert.
Το γεγονός ότι -πιθανώς- μαχητικά αεροσκάφη Rafale κατάφεραν να βομβαρδίσουν τη βάση Αλ Ουατίγια με σχετική ευκολία και να διαφύγουν χωρίς απώλειες, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα αμυντικά επιτελεία της Τουρκίας με τη λύση, όπως όλα δείχνουν, να είναι μία. Οι S-400.
Οι ρωσικοί S-400 είναι ένα από τα πιο προηγμένα πυραυλικά αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με την ικανότητα να εντοπίζουν και να καταστρέφουν εναέριους στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.
Το χτύπημα των Rafale ίσως να είναι ο καταλύτης της ενεργοποίησης από τους Τούρκους, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, όπως ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αποκάλυψε στο πρακτορείο ‘Anadolu’ ότι μέρος του συστήματος μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περιοχή τον Οκτώβριο με την Τουρκική Αεροπορία να εξετάζει τους καταλληλότερους χώρους ανάπτυξης.
Αν και η Τουρκία, εδώ και καιρό, κατέχει στο οπλοστάσιο της τα ρωσικά συστήματα, η Άγκυρα δεν αποφάσισε να ενεργοποιήσει τους πυραύλους λόγω διαφόρων γεωπολιτικών παραγόντων.
Επί του παρόντος, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στη Λιβύη έναν συνδυασμό πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας όπως MIM-23 Hawk μεσαίας εμβέλειας, SAMs μικρής εμβέλειας, Hisar και Korkut.
Η ενεργοποίηση του S-400 στη Λιβύη θα είναι κίνηση win-win για την Τουρκία, αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές, καθώς ούτε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της θα εξαπολύσει η ενεργοποίησή του εκτός χώρας και προστασία από τα Rafale θα προσφέρει επιτρέποντας και πάλι στις δυνάμεις της να δράσουν υπό ασυλία.
Στην τελευταία δήλωση προέβη ο Basel Haj Jasem, ειδικός στις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις. Ο Jasem υπενθύμισε πως οι απειλές αμερικανικών κυρώσεων εκφράστηκαν προς την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει και ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στην επικράτειά της, καθώς αυτό είναι ασύμβατο με το δίκτυο του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσει το τελευταίο σε κίνδυνο συλλέγοντας μυστικά πληροφορίες. Οι ΗΠΑ πρότειναν μάλιστα την αποθήκευσή του ή την απομάκρυνσή του σε άλλη χώρα. Η ενεργοποίησή του στη Λιβύη θα εκπληρώσει την επιθυμία της Άγκυρας, θα στηρίξει στα σχέδιά της στη Λιβύη και θα φέρει πάλι μια ισορροπία στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, αν τύχει σωστής διπλωματικής διαχείρισης.
Οι S-400 αποτελούν το μεγαλύτερο εξοπλιστικό κεφάλαιο του Ερντογάν και όχι άδικα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανεξάρτητη πολιτική που ακολούθησε ως τώρα η Τουρκία έχει αποδώσει. Αψήφησε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά απέσπασε τη συναίνεση του Ντόναλντ Τραμπ για αποστολή στρατευμάτων σε συγκρούσεις που θα προτιμούσαν να αποφύγουν οι ΗΠΑ. «Η τουρκική παρέμβαση υπό την ευλογία των ΗΠΑ στη Λιβύη άλλαξε την πορεία σε έναν περίπλοκο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, νικώντας τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και σώζοντας μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Η νίκη αυτή έφερε την Τουρκία πιο κοντά σε μια πιθανή αντιπαράθεση με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, συμμάχους των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ.
Οι παραδοσιακές συμμαχίες δείχνουν να δοκιμάζονται, με τον Λιβυκό εμφύλιο να βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο.
Πηγή: The EurAsian Times / Bloomberg