Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας απηύθυναν έκκληση χθες Τρίτη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στην Λιβύη, όπου οι μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης μαίνονται από την 4η Απριλίου, ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ότι είναι ανάγκη να γίνει νέα προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα της βόρειας Αφρικής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO.
Στις αρχές του Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη.
Η λιβυκή πρωτεύουσα αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την παράλληλη κυβέρνηση και το εναλλακτικό κοινοβούλιο της Κυρηναϊκής.
Νωρίτερα χθες, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, απηύθυνε έκκληση να διανοιχθούν ασφαλείς διάδρομοι στην Τρίπολη για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους, καθώς και να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες.
Η τραγική κατάσταση της χώρας
Μολονότι 42.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του Χάφταρ και τους παραστρατιωτικούς που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ, χιλιάδες άλλοι είναι ακόμα παγιδευμένοι σε νότια προάστια και οι ζωές τους διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο, προειδοποίησε η Μπατσελέτ.
«Η κλιμάκωση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, με τη χρήση πυροβολικού, ρουκετών και αεροσκαφών είναι βαθιά ανησυχητική», ανέφερε η επικεφαλής της ΥΑ στην ανακοίνωσή της με την οποία καλεί να διανοιχθούν οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Εξάλλου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες η κατάσταση είναι «ολοένα πιο απελπιστική».
Το νερό δεν φθάνει, η ηλεκτροδότηση είναι συχνά κομμένη και είναι όλο και πιο δύσκολος ο εφοδιασμός των αμάχων με τρόφιμα και καύσιμα, διευκρίνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ