Λιβύη: «Πρόβα» για την «μάχη των μισθοφόρων» η απειλή Ερντογάν να απελάσει τους πρεσβευτές;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή σελίδας στη Λιβύη και μαζί της και για τους ελιγμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους του που σταθμεύουν στην αφρικανική χώρα.

Το δεδομένο είναι πως όλες οι διασκέψεις για το μέλλον της Λιβύης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα καλούν σε απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, κάτι που θέλει πάση θυσία να αποφύγει ο Ερντογάν και όσοι τον υποστηρίζουν, οχυρωμένοι πίσω από την αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Σάρατζ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύντομη συνάντηση που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Ρώμη, εξετάστηκαν – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας – «διμερή θέματα, ιδίως η Λιβύη, ενόψει της Διεθνούς Συνόδου για την Λιβύη, η οποία θα οργανωθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου».

Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται έρχεται να προστεθεί μια νέα άποψη, από τον Λίβυο δημοσιογράφο Αλί Ουαχίντα, που έγραψε πως ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να πιέσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να αποτρέψει την αναγκαστική έξοδο μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Ο Ουαχίντα θεωρεί πως η «απειλή» απέλασης των 10 Πρέσβεων από την Άγκυρα, έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό, δείχνοντας ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να αμφισβητήσει ευθέως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια αμφισβήτηση είναι προφανής με την απόφαση του Ερντογάν ότι οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας ήταν persona non grata. Η κίνηση έγινε μετά την έκδοση κοινής δήλωσης από τους δέκα πρεσβευτές με την οποία ζητούσαν την επείγουσα απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, ενός εξέχοντος επιχειρηματία και φιλάνθρωπου που κρατείται προφυλακισμένος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια με κατηγορίες σχετικά με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Δείτε επίσης Μισθοφόροι στη Λιβύη: Η Τουρκία «παίζει παιχνίδια» με τη διεθνή κοινότητα

Ο Ουαχίντα είναι της άποψης ότι ο ευρύτερος στόχος του Ερντογάν ήταν να ματαιώσει οποιαδήποτε σχέδια της Δύσης που αποσκοπούν στον εξοβελισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας από τη Λιβύη, με τη στήριξη Λίβυων υποστηρικτών του που ζητούν αναβολή των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Στην πρόσφατη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης στην Τρίπολη, οι προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας για καθυστέρηση των εκλογών απέτυχαν και δεν έγιναν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα, η οποία επέμεινε να διεξαχθούν εκλογές τον Δεκέμβριο και να απομακρυνθούν όλες οι ξένες δυνάμεις, δηλαδή στρατεύματα, μαχητές και μισθοφόροι.

Πηγή: Με πληροφορίες από almarsad.co