Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, υπάρχουν αναφορές ότι ετοιμάζεται να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) -και σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- Φαγέζ αλ-Σάρατζ.
«Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σάρατζ σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του σύντομα, παραμένοντας όμως υπό άλλη θέση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα στη Γενεύη» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο «ειδικούς αξιωματούχους».
«Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, ανακουφίζεται από ένα δυσβάσταχτο βάρος» αναφέρουν οι πηγές, «και ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να διευκολύνει τις συνομιλίες στη Γενεύη». Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τη διαιρεμένη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.
Η κίνηση του Σάρατζ αναμένεται να γίνει ευπρόσδεκτη από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το χρονικό του χάους
Η Λιβύη, χώρα στην οποία επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.
Το 2014 ο Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άρχισε επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη. Πολλοί αξιωματικοί από τις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης εντάχθηκαν Εθνικό Στρατό της Λιβύης.
Τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, σχηματίστηκε μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ κατάφερε να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Στην ανατολική Λιβύη όμως, η παράλληλη κυβέρνηση -που στηρίζεται από τον Χάφταρ – και το κοινοβούλιο δεν τον αναγνωρίζουν.
Ο Χάφταρ ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική στρατιωτική επίθεση τον Απρίλιο με στόχο την ανακατάληψη της Τρίπολης. Στη συνέχεια ωστόσο οι άνδρες του υποχώρησαν. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο στρατηγός Χάφταρ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για μια «αποφασιστική μάχη», προκειμένου να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Αν και ο LNA και η ανατολική κυβέρνηση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων βασικών αραβικών χωρών, η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Ιταλία, την Τουρκία και το Κατάρ.