Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Λιβύη.
«Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της συνοικίας αλ-Σουάνι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αμάχων και τον τραυματισμό άλλων δέκα, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν σοβαρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Αμίν αλ-Χασέμι.
Τα νότια προάστια της Τρίπολης είναι το θέατρο βίαιων μαχών από τις 4 Απριλίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Η συνοικία που επλήγη είναι περιοχή κατοικιών. Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική υποδομή», διευκρίνισε ο αλ-Χασέμι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτό, οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στο αλ-Σουάνι (25 χλμ. νότια της Τρίπολης) προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές.
Στο στόχαστρο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η ΚΕΕ κατηγόρησε «μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» ότι εξαπέλυσαν τα πλήγματα «σε υποστήριξη του εγκληματία πολέμου Χάφταρ» εναντίον μιας οικιστικής περιοχής, σκοτώνοντας αμάχους, «μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους».
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαπέλυσαν δύο επιδρομές εναντίον της γέφυρας αλ-Ζάχρα», δυτικά της Τρίπολης, «προκαλώντας ζημιές στις υποδομές», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ, Μοχαμάντ Γκνουνού.
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ δεν έχουν μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον της αλ-Σουάνι.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις, αλλά ορισμένες ξένες δυνάμεις κατηγορούνται ότι διεξάγουν έναν πόλεμο δι΄αντιπροσώπων μετά την επίθεση του στρατάρχη Χάφταρ.
Αφότου ξεκίνησε η επίθεση εναντίον της Τρίπολης, τουλάχιστον 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Τη ζωή τους έχουν χάσει επίσης περισσότεροι από 2.000 μαχητές ενώ 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπισθεί, δήλωσε προχθές, Σάββατο, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters