Ο ορισθείς πρωθυπουργός στη Λιβύη, Φαθί Μπασάγκα, επιβεβαίωσε ότι θα εισέλθει σύντομα στην Τρίπολη για να ασκήσει τα καθήκοντα της κυβέρνησής του. Ανέφερε ότι ορισμένες δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του στην πρωτεύουσα άλλαξαν τις θέσεις τους.
Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του Μπασάγκα, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο σε συνέντευξη που έδωσε μέσω βίντεο από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησής του στη Σύρτη.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι δρόμοι προς την Τρίπολη είναι ανοιχτοί. Πρόσθεσε, «έχουμε λάβει αρκετές θετικές προσκλήσεις για είσοδο στην πρωτεύουσα».
Στα μέσα Μαΐου, ο Μπασάγκα προσπάθησε να εισέλθει στην Τρίπολη με την κυβέρνησή του, αλλά αποχώρησε ώρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα μεταξύ δύο ένοπλων ομάδων.
Ο Μπασάγκα είχε αναφέρει ότι «αποσυρθήκαμε για να αποφύγουμε την αιματοχυσία». Σημείωσε ότι «οι δυνάμεις που ήταν στην αντιπολίτευση άλλαξαν θέσεις και θέλουν να μπούμε στην πρωτεύουσα και θα μπούμε. Δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, υπάρχει αντίθεση από κάποιες δυνάμεις που έλαβαν χρήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο Μπασάγκα τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Αλ Ντμπάιμπα είναι παράνομη και η θητεία της έχει λήξει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) μετά την αποτυχία της διεξαγωγής εκλογών.
Δύο κυβερνήσεις, μια χώρα
Προειδοποίησε ότι θα επικρατούσε χάος στη Λιβύη λόγω των διαδηλώσεων και ο κόσμος ζήτησε να υπάρξει μια ενιαία κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει τους Λίβυους και να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα, την οποία ενέκρινε το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είναι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη η οποία σχηματίστηκε στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, αν πρώτα δεν πραγματοποιηθούν εκλογές.
Εξάλλου ο Μπασάγκα σχημάτισε την κυβέρνησή του αφού συνασπίστηκε με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα.
Στις 10 Μαρτίου ένοπλες ομάδες που στηρίζουν τον Μπασάγκα πήραν θέση έξω από την Τρίπολη για να τον στηρίξουν, εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των εχθροπραξιών και κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020.
Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters