Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκουν να επαληθεύσουν αναφορές για την ύπαρξη ομαδικών τάφων που πιστεύεται ότι μέσα σε αυτούς βρίσκονται πτώματα μεταναστών σε έναν κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη, ανέφεραν σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα που ανέφερε επίσης περιστατικά βιασμού, δολοφονιών και βασανιστηρίων.
Η Λιβύη είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για Αφρικανούς που επιδιώκουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, αλλά πολλοί αντ’ αυτού καταλήγουν σκλάβοι από πολιτοφυλακές και διακινητές ή εξαναγκάζονται σε πορνεία.
Πολλοί μετανάστες είπαν στην αποστολή του ΟΗΕ ότι υπάρχουν «ομαδικοί τάφοι» στην πόλη της ερήμου Μπάνι Ουαλίντ, ενώ ένας μετανάστης κατέθεσε ότι ο ίδιος έθαψε τρία άτομα εκεί σε έναν από αυτούς τους τάφους.
Ερωτηθείς για την έκθεση, ο δήμαρχος του Μπάνι Ουαλίντ, ο Γιουνίς αλ-Αζόζι αναγνώρισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν κακοποίησεις μεταναστών, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και αρνήθηκε την ύπαρξη ομαδικών τάφων.
«Διαψεύδουμε όσα αναφέρθηκαν στην έκθεση… Καμία ομάδα ή οργάνωση δεν έχει έρθει στην πόλη εδώ και πολύ καιρό και δεν γνωρίζουμε από πού πήραν τις πληροφορίες τους τα μέλη της ερευνητικής ομάδας», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Η έκθεση του ΟΗΕ δεν ανέφερε πόσα πτώματα μπορεί να περιέχουν οι τάφοι και το μέλος της αποστολής Τσαλόκα Μπεγιάνι είπε ότι ένας πρόσφατα διορισμένος ιατροδικαστής θα προσπαθήσει να διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες.
Πολλές γυναίκες από την ανατολική Αφρική κατέθεσαν επίσης ότι έπεσαν θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.
«Όταν οι μετανάστες που βρίσκονταν εκεί άκουγαν τη λέξη Μπάνι Ουαλίντ, άρχιζαν να κλαίνε. Έβαζαν φωτιά και έκαιγαν τα στήθη και τους κόλπους των γυναικών εκεί», είπε μια γυναίκα μετανάστρια στους ερευνητές αυτό το μήνα σε αναφορές που περιλαμβάνονταν στην 18σελιδη έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης αυτή την εβδομάδα.
Ένας άλλος Σουδανός μετανάστης στη Σαμπά είπε στην ομάδα του ΟΗΕ ότι του έβαλαν φωτιά αφού η οικογένειά του δεν πλήρωσε λύτρα. Ο ίδιος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
Η έκθεση της αποστολής, η δεύτερη από τις τρεις που βασίζεται σε περίπου 120 συνεντεύξεις που έγιναν μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, επισήμανε επίσης παραβιάσεις που επηρεάζουν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, όπως εκφοβισμό ακτιβιστών και διατυπώνει ανησυχίες για μυστικές φυλακές που φέρεται να διοικούνται από αντίπαλες ένοπλες πολιτοφυλακές.
Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή επί μια δεκαετία μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ. Μια σχετική αποκλιμάκωση των μαχών επικρατεί από το 2020, αλλά οι προσπάθειες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για διοργάνωση εκλογών στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο, εντείνοντας την πολιτική κρίση.
Ο Τσαλόκα Μπεγιάνι, ένα από τα τρία μέλη της αποστολής, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί για τους μετανάστες στη Λιβύη ως «φρικτή» και ζήτησε τεχνική βοήθεια για βοηθηθεί η Λιβύη να καταστήσει τους δράστες υπόλογους.
Η αποστολή επιδιώκει μια παράταση των εργασιών της πέρα από τα τέλη Ιουνίου, όταν αναμένεται να υποβάλλει η τελική της έκθεση.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters