Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο της χώρας, μετέδωσε το Libya Review.
Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε στη Σύρτη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά συγκέντρωσε 121 θετικές ψήφους, 1 κατά, 1 παρών, ενώ 39 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται πως το Κοινοβούλιο – το μοναδικό εκλεγμένο όργανο στη δοκιμαζόμενη χώρα – ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, στρατιωτικό σκέλος των οποίων είναι ο LNA, με ηγέτη τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά έχει βασικό στόχο την διοργάνωση αξιόπιστων εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
#BREAKING
Libyan Prime Minister Abdulhamid Dbaiba wins Parliament’s Vote of Confidence.https://t.co/PzK4AXb3CT#Libya #LibyaReview https://t.co/SCohw9jtKH pic.twitter.com/mA1miC1Woh— Libya Review (@LibyaReview) March 10, 2021
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ντμπεϊμπά μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων που βρίσκονται στη Λιβύη.
«Οι μισθοφόροι είναι μαχαιριά στην πλάτη μας. Πρέπει να φύγουν. Θα επικοινωνήσουμε με την αποστολή του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους των χωρών (προέλευσης) ώστε να φύγουν από τη Λιβύη», είπε. «Η εθνική κυριαρχία μας λοιδορείται λόγω της παρουσίας τους», πρόσθεσε.
Η δύναμη του ΟΗΕ
Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στη Λιβύη η εμπροσθοφυλακή μιας ομάδας διεθνών παρατηρητών, έργο των οποίων είναι να επαληθεύσουν την αποχώρηση των ξένων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020.
Δείτε ακόμη Λιβύη: Μυστική επίσκεψη του προσωρινού πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά στην Τουρκία – Τι είπε με τον Ερντογάν
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρχαν ακόμη στη Λιβύη 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες από τη Συρία, το Σουδάν, το Τσαντ ή τη Ρωσία – μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Η διορία που είχε δοθεί για την αποχώρησή τους μέχρι τις 23 Ιανουαρίου φέτος, δεν τηρήθηκε.
Η ψήφος εμπιστοσύνης
Ο Ντμπεϊμπά έκανε αυτή τη δήλωση μιλώντας στους βουλευτές που συνεδριάζουν στη Σύρτη, προτρέποντάς τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του ώστε να ενώσει τη χώρα. Αφού κατήγγειλε μια «θηριώδη εκστρατεία» που είχε ως στόχο την «καταστροφή» της Λιβύης, ο Ντμπεϊμπά υπερασπίστηκε τη σύνθεση της νέας «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τις δύο αντίπαλες εξουσίες, στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη.
«Πρωταρχικός στόχος μου ήταν να επιλέξω πρόσωπα με τα οποία θα ήμουν σε θέση να εργαστώ, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται (…) Πρέπει να είναι ικανοί να εργαστούν για όλους τους Λίβυους», επέμεινε.
Η ιστορική συνεδρίαση
Ο 61χρονος πολυεκατομμυριούχος κατάγεται από τη Μισράτα και επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 Λίβυους αξιωματούχους που είχαν συγκεντρωθεί στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα εξελέγη και ένα τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο.
Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» ο ΟΗΕ, έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή 130 βουλευτών, σε σύνολο 188.
Η κυβέρνηση που προτείνει ο Ντμπεϊμπά και για την οποία ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, περιλαμβάνει δύο αντιπροέδρους, 26 υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Δύο από τα σημαντικότερα υπουργεία, αυτά των Εξωτερικών και της Δικαιοσύνης, έχουν δοθεί σε γυναίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Λιβύης.