Δύο Τούρκοι εργαζόμενοι στην εστίαση στη Λιβύη συνελήφθησαν και τελούν υπό κράτηση από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, παρότι οι τουρκικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά πως είναι κατάσκοποι, έγραψε χθες Τετάρτη η τουρκική εφημερίδα Habertürk.
Κατά το δημοσίευμα, οι Βολκάν Αλτινόκ και Μεμέτ Ντεμίρ, που εργάζονταν σε εστιατόριο σε νότιο προάστιο της Τρίπολης, μετήχθησαν τη 12η Απριλίου σε φυλακή κοντά στη Βεγγάζη.
Η Χαμπερτούρκ αναφέρει πως σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στις δυνάμεις του Χάφταρ, οι δύο Τούρκοι είναι ύποποι για κατασκοπεία, όμως η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει τον ισχυρισμό κάνοντας λόγο για «παραληρηματικές κατηγορίες» που διατυπώθηκαν σε «ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση. Ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση στην Τρίπολη. Ωστόσο δεν καταφέρνει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, παρά τις σφοδρές μάχες.
Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ έριξε στα βράχια τις προσπάθειες του ΟΗΕ να κλειστεί ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στις βασικές αντίπαλες παρατάξεις που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη.
Σχεδόν 400 οι νεκροί από τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο
Τουλάχιστον 376 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.822 τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα στις εχθροπραξίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες Τετάρτη.
Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη.
Την 4η Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του Φάγεζ Σάρατζ.
Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από το εναλλακτικό κοινοβούλιο και την παράλληλη κυβέρνηση της Κυρηναϊκής.
Τουλάχιστον 42.000 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξέσπασαν οι μάχες.
Η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ήγειρε φόβους για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λιβυκού αργού, αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την επανεμφάνιση τζιχαντιστών που ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ενώ μοιάζει να ενταφίασε τις ελπίδες του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία για να τερματιστεί η χαοτική κατάσταση που βασιλεύει στη Λιβύη από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Το χρονικό των συγκρούσεων
Ο Χάφταρ διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη από το 2014 και οι δυνάμεις του επεκτάθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες, πριν ο στρατάρχης διατάξει να προελάσουν στην Τρίπολη.
«Μπορεί να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του πολέμου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες.
«Η απελευθέρωση της Λιβύης από τους τρομοκράτες θα σημάνει πως η περιοχή του αραβικού Μάγρεμπ θα απαλλαγεί από την τρομοκρατία», επέμεινε. Κατ’ αυτόν, ο ΛΕΣ πολεμά εναντίον «προδοτών, των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) και της Αλ Κάιντα» στην Τρίπολη.
Παρά τις δηλώσεις του Μισμάρι, παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ και απώθησαν τις δυνάμεις του, σε κάποια μέτωπα ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters