Μαίνονται οι φονικές συγκρούσεις στην Λιβύη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τον στρατό του στρατάρχη Χάφταρ.
Τουλάχιστον 90 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην πόλη Μουρζούκ της Λιβύης, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ χθες Πέμπτη.
«Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) αναφέρει ότι τουλάχιστον 90 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν λόγω των βίαιων συγκρούσεων οι οποίες κλιμακώθηκαν στις αρχές του μήνα στη Μουρζούκ, στη νότια Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή την 4η Αυγούστου», ανέφερε ανακοίνωση του Οργανισμού.
Κατά την ίδια πηγή, οι συγκρούσεις στη Μουρζούκ κλιμακώθηκαν έπειτα από πολλές αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή την 4η Αυγούστου. Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ Άντχα, κατά παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε ο ΟΗΕ την 10η και 11η Αυγούστου.
Τουλάχιστον 6.426 κάτοικοι της πόλης, καθώς και περίπου 270 μετανάστες από κράτη της δυτικής Αφρικής, εκτοπίστηκαν εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας, κατά την ίδια πηγή. Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις παρείχαν βοήθεια σε κατοίκους της περιοχής, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται διακοπές της ηλεκτροδότησης και οι επικοινωνίες γίνονται με δυσκολία.
Στο μεταξύ, στην πολιορκημένη Τρίπολη, πύραυλοι έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα -«μόνιμο» στόχο των δυνάμεων του Χάφταρ- χθες Πέμπτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος σε αυτό, ανέφερε η διεύθυνσή του.
Η κυκλοφορία των αεροσκαφών διακόπηκε με τις πτήσεις να εκτρέπονται στη Μισράτα, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με τη διεύθυνση του αεροδρομίου, που βρίσκεται σε περιοχή ελεγχόμενη από δυνάμεις οι οποίες ορκίζονται πίστη στη διεθνής αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Το Μιτίγκα έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αφότου άρχισαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με σκοπό να κυριεύσουν την πρωτεύουσα της Λιβύης τον Απρίλιο. Ο ΛΕΣ διατείνεται ότι το αεροδρόμιο — άλλοτε στρατιωτική βάση επί των ημερών του Καντάφι· το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύσας έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια — αποτελεί βάση τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.