Σήμερα Τετάρτη, το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε τη χρήση παράνομων ναρκών ξηράς και ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη.
Σε ανακοίνωσή της, η βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε ότι «η μακροπρόθεσμη σταθερότητα θα επιτευχθεί στη Λιβύη μόνο μέσω μιας ανανεωμένης και περιεκτικής πολιτικής διαδικασίας. Επιπλέον ζητά την άμεση απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων – συμπεριλαμβανομένων των Σύριων μισθοφόρων και της ομάδας Wagner».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει ανακοινώσει ότι η ομάδα Wagner χρησιμοποίησε απαγορευμένες νάρκες και παγίδες με εκρηκτικά κοντά στην Τρίπολη.
«Νέες πληροφορίες από λιβυκές υπηρεσίες και ομάδες αποναρκοθέτησης συνδέουν τον όμιλο Wagner με τη χρήση απαγορευμένων ναρκών ξηράς και παγίδων εκρήξεων στη Λιβύη το 2019-2020», ανέφερε σε έκθεση.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), Rami Abdel-Rahman είπε ότι περίπου 7.000 Σύροι μισθοφόροι εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη.
Σε μια δήλωση Τύπου, ο Abdel-Rahman ζήτησε την αποχώρηση όλων των Σύριων, «που έχουν μετατραπεί σε εργαλεία στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης» και για την άμεση επιστροφή τους στη Συρία.
Το HRW, κάλεσε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Καρίμ Καν να εξετάσει τον ρόλο των λιβυκών και ξένων ενόπλων ομάδων στην τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«Αυτές οι νάρκες σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Λίβυους αποναρκωτές προτού εντοπιστούν οι τοποθεσίες των ναρκών», τόνισε η HRW.
Σύμφωνα με το Libyan Mine Action Center (LibMAC), από τους 130 ανθρώπους που σκοτώθηκαν και 196 τραυματίστηκαν στη Λιβύη μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2022 από νάρκες και άλλα εκρηκτικά, οι περισσότεροι ήταν άμαχοι στα νότια προάστια της Τρίπολης.
Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters