Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σημείωσαν μία σημαντική νίκη στην εκστρατεία τους εναντίον της Τρίπολης καταλαμβάνοντας τη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, εκτιμούν οι αναλυτές.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα στείλει ενισχύσεις στον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης προκάλεσε διπλωματικό πυρετό με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που διεθνοποιείται ολοένα και περισσότερο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία κι η Τουρκία ζήτησαν χθες Τετάρτη να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου.
Οι δύο αντίπαλες πλευρές: οι δυνάμεις του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και αυτές που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, δεν έχουν ακόμη απαντήσει ξεκάθαρα στην έκκληση αυτή, που έγινε δύο ημέρες μετά την κατάκτηση της Σύρτης από τον Χάφταρ.
Οι δυνάμεις του εισήλθαν στην πόλη τη Δευτέρα σχεδόν χωρίς να αντιμετωπίσουν αντίσταση, δωροδοκώντας μία τοπική, σαλαφιστική ένοπλη οργάνωση για να τους στηρίξει.
Γενέτειρα του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, η Σύρτη δέχθηκε με ανοικτές αγκάλες τον Ελεύθερο Λιβυκό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα άλλαξε το όνομά του σε «Αραβικές Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις».
Νέο μέτωπο;
Μετά την απώλεια της Σύρτης, η πόλη Μιζουράτα, οι δυνάμεις της οποίας είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την υπεράσπιση της Τρίπολης, αποτελεί στόχο του Χάφταρ.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη μπορούν πλέον να ανοίξουν νέο μέτωπο εναντίον της πόλης αυτής που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, σύμφωνα με τον Χαμίς Κίνεαρ αναλυτής στο ινστιτούτο Verisk Maplecroft.
Οι μαχητές από τη Μιζουράτα θα δώσουν «προτεραιότητα στην προστασία της πόλης τους (…) κάτι που θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις πολεμικές προσπάθειες της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη», πρόσθεσε.
Και ο Έμαντ Μπάντι του Middle East Institute εκτίμησε εξάλλου ότι ο Χάφταρ θα προσπαθήσει να στρέψει την προσοχή των μαχητών της Μιζουράτα μακριά από την Τρίπολη, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της πόλης τους.
Στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία
«Στρατηγικά η απώλεια της Σύρτης καθιστά πιο δύσκολο για τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του Χάφταρ από τα ανατολικά και τα νότια», εξήγησε ο Βόλφραμ Λάχερ του γερμανικού ινστιτούτου SWP.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται επί του πεδίου την ώρα που η Τουρκία αυξάνει τις ανακοινώσεις της περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν μεταξύ άλλων η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εξάλλου η Ρωσία, που επίσης τον στηρίζει, έχει διαψεύσει ότι έχει στείλει μισθοφόρους να στηρίξουν τις δυνάμεις του.
Παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προσποιείται ότι αναπτύσσει μια μεγάλη αποστολή γρήγορα, ο στρατάρχης Χάφταρ και οι ξένοι υποστηρικτές του γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι αναγκασμένη λόγω σύνεσης (…) και τεχνικών δυσκολιών να προχωρά αργά», εκτίμησε ο Τζαέλ Χαρσούι του ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι εξετάζουν το ενδεχόμενο σε πρώτο χρόνο να υπερασπιστούν κάποιους τομείς, όπως το κέντρο της Τρίπολης, όπως έκαναν στη Συρία.
«Η απώλεια της Σύρτης καθιστά ακόμη πιο άμεση την τουρκική στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας», επεσήμανε ο Λάχερ.