Λιβύη: Κλείνει τα λιμάνια ο Χαφτάρ για να εμποδίσει τα τουρκικά όπλα

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια της δυτικής Λιβύης, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προς την κυβέρνηση εθνικού συμφώνου (GNA).

Η κίνηση ανακοινώθηκε από τον διοικητή του ναυτικού του LNA, Faraj al-Mahdawi σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στις 20 Μαΐου. Είπε ότι το LNA κινητοποιεί τις ναυτικές δυνάμεις του για να επιβάλει έναν πλήρη αποκλεισμό στα δυτικά λιμάνια, ειδικά όσον αφορά τα τουρκικά πλοία.

Η ανακοίνωση ήταν μια απάντηση στην παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία. Οι μαχητές του GNA δημοσίευσαν φωτογραφίες από περισσότερα από δώδεκα οχήματα BMX Kirpi II που έφτασαν στο λιμάνι της Τρίπολης στις 18 Μαΐου.

«Η κυβέρνηση του GNA προετοιμάζεται μαζεύοντας όπλα προκειμένου να εξαπολύσει μια σφοδρή επιχείρηση στον Χαφτάρ», ανέφερε το τμήμα ενημέρωσης του LNA.

Τα οχήματα διέθεταν το καμουφλάζ που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός και ήταν εφοδιασμένα με τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων υπό κάλυψη και δεν είχαν εγκατεστημένα πολυβόλα. Φάνηκαν επίσης ότι διαθέτουν συστήματα παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων ενός τύπου που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως σε τουρκικά στρατεύματα, καθώς και βάσεις για έναν προαιρετικό αισθητήρα ανίχνευσης πυροβολισμών.

Τα οχήματα παραδόθηκαν από το πλοίο Ro-Ro Amazon (IMO: 7702657), το οποίο είχε δέσει πρώτα στη Σμύρνη, όπου βρίσκεται το  εργοστάσιο BMC που κατασκευάζει τα Kirpi πριν κατευθυνθεί στην Τρίπολη, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης AIS.

Η Τουρκία, όπως είχε αποκαλύψει το OnAlert αντιμάχεται τον στρατό του Χαφτάρ ο οποίος μεταξύ άλλων υποστηρίζεται από τον αραβικό άξονα, Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ, με τον οποίο έχει ανοιχτή διαμάχη η Τουρκία.

Πηγή: Janes