Λιβύη: Η Βεγγάζη διακόπτει τις ροές πετρελαίου και αερίου – Συνάντηση αμερικανών αξιωματούχων με τον Χάφταρ

Libyan National Army/Handout via REUTERS

Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στη Λιβύη, με έδρα το ανατολικό της τμήμα, διεμήνυσε χθες Τρίτη 27.8.2024 πως οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της χώρας δεν θα ξαναρχίσουν προτού αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ), τον οποίο καρατόμησε ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα.

Το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών υποδομών στη Λιβύη βρίσκεται στο ανατολικό της τμήμα και η κυβέρνηση που εδρεύει εκεί, ανταγωνιστική της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη (δυτικά), ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ροές πετρελαίου και αερίου αναστέλλονται, μετά την απόφαση που έλαβε η ΚΕΕ να απομακρύνει τον διοικητή της ΚΤΛ Σαντίκ ελ Κεμπίρ, στη θέση από το 2012.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ανταγωνιστική στο ανατολικό της τμήμα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες «όλα» τα μέρη στη Λιβύη να διεξαγάγουν «επειγόντως» διάλογο για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης που έχει προκαλέσει η απομάκρυνση του διοικητή της ΚΤΛ.

Για τον σκοπό αυτό ο στρατηγός Μάικλ Λάνγκλι, που υπηρετεί στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), και ο Τζέρεμι Μπεντ, επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, συναντήθηκαν χθες Τρίτη στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και βασικού υποστηρικτή μιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ μέσω X.

Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα επέκρινε τον διοικητή του λιβυκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού — που διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα — πως επεδείκνυε εύνοια στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL στα αγγλικά, MANUL στα γαλλικά) χαρακτήρισε τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης «ανάγκη», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας» της βόρειας Αφρικής.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ