Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στη Λιβύη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, κατήγγειλε χθες Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν κατ’ αυτήν από «ξένα» μαχητικά εναντίον βάσης στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.
Τον Μάιο, δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ -υποστηριζόμενες από Τούρκους αξιωματικούς και μισθοφόρους- κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, η οποία βρισκόταν μέχρι τότε στα χέρια των αντιπάλων τους, των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Ενισχυμένες χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας — με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «συμβούλους» — οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατέγραψαν σειρά καίριων επιτυχιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας το σύνολο της βορειοδυτικής Λιβύης, εξέλιξη που σηματοδότησε την αποτυχία της εφόδου που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματα του Χάφταρ για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να τελειώνουν με την ΚΕΕ.
Μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις του Χάφταρ κατηγορούν την ΚΕΕ ότι την παρέδωσε στην Τουρκία.
Πώς πιάστηκαν στον ύπνο οι τουρκικές δυνάμεις
Τουρκική στρατιωτική πηγή είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την ΚΕΕ για τη δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, η μία από την οποία θα είναι η Αλ Ουατίγια, η σημαντικότερη αεροπορική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας.
«Ο βομβαρδισμός χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) το βράδυ στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (σ.σ. τον Χάφταρ) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», είπε ο υφυπουργός Άμυνας της ΚΕΕ, ο Σάλαχ αλ Νάμρους.
Δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, πάντως διεμήνυσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη, αλλά και η Τουρκία, δηλώνουν άγνοια για την προέλευση των αεροσκαφών που χτύπησαν την βάση Αλ Ουατίγια -μια βάση στην οποία η Τουρκία είχε μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα, ραντάρ, αλλά και σύστημα για να μπλοκάρει τις επικοινωνίες εχθρικών δυνάμεων- δείχνει ή ότι τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά συστήματα δεν είναι αποτελεσματικά ή ότι κάποιοι «τύφλωσαν» τα συστήματά της. Εάν συνέβη αυτό, σημαίνει ότι ο στρατός του Χάφταρ και -κυρίως- όσοι τον υποστηρίζουν, έχουν βρει τα «κουμπιά» εξουδετέρωσης ή έστω «ύπνωσης» της τουρκικής πολεμικής μηχανής.
Η επίθεση έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου διατράνωσε τη βούληση της Άγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει την ΚΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.
Κατά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον Χάφταρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.
Υπήρξαν θύματα μεταξύ των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά τις ίδιες πηγές, που δεν έγιναν πιο συγκεκριμένες.
Στην Τουρκία, ανώτερος τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, κατ’ αυτόν.
«Η επίθεση αυτή δείχνει τη βούληση του πραξικοπηματία Χάφταρ και ξένων δυνάμεων να παρατείνουν την κατάσταση ανασφάλειας», τόνισε ο αξιωματούχος. «Όσο συνεχίζονται αυτές οι ξένες επεμβάσεις και όσο συνεχίζεται η στήριξή τους στον πραξικοπηματία Χάφταρ, η ανασφάλεια θα ενισχύεται», συμπλήρωσε.
Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε προ ημερών ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία έστειλε μέσω Συρίας τουλάχιστον 14 μαχητικά MiG-29 και βομβαρδιστικά Su-24 σε βάση των δυνάμεων του Χάφταρ, όπου τα διακριτικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας αφαιρέθηκαν.
Οι ξένες επεμβάσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη, χώρα με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.
Οι δυνάμεις της ΚΕΕ και του Χάφταρ κινητοποιούν πλέον δυνάμεις και τις κατευθύνουν στα νέα μέτωπα, ανάμεσα στις πόλεις Μισράτα και Σύρτη. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει απόπειρα κατάληψης της Σύρτης από τις δυνάμεις της ΚΕΕ με τη στήριξη της Τουρκίας, θα επέμβει άμεσα στον πόλεμο.
Πηγή: Με πληροφορίες από AFP/Reuters/Xinhua/ΑΠΕ-ΜΠΕ