Λιβύη: Η απάντηση του Ερντογάν σε Αίγυπτο και Γαλλία καθώς η ένταση κορυφώνεται (vid)

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ-Σαράτζ στη Λιβύη, το Σάββατο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση έρχεται σε μια στιγμή που στη Λιβύη παρατηρείτε έντονη κλιμάκωση στη σύγκρουση, η οποία συνεχίζεται από το 2011.

Καθώς τον τελευταίο καιρό, η λεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έχει επιτύχει μια σειρά από σημαντικές νίκες που την έχουν φέρει ένα βήμα πριν της αποφασιστικής σημασίας μάχης της Σύρτης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi, ανακοίνωσε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, εν μέσω της ενίσχυσης της τουρκικής παρουσίας στη χώρα.

Επίσης, την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ, το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε ένα βίντεο στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Υπουργείο Άμυνας έγραψε στο Twitter ότι «Τούρκοι μαχητές πραγματοποίησαν άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Πέμπτη, 23 Ιουλίου» χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άσκηση.

Δηλώσεις Καλίν

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε, ότι η χώρα του επιθυμεί να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, με δίκαιο τρόπο, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα, ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί απειλές από κανέναν.

Επίσης, ο Καλίν, είπε ότι « η αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη θα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια, η οποία μαζί με την υποστήριξη της Γαλλίας στον στρατηγό Χάφταρ, θέτουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο».

Και τέλος, αναφορικά με την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Καλίν, δήλωσε ότι «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας… Εμείς δεν αποδεχόμαστε ούτε απειλές εναντίων μας, αλλά ούτε και τις κυρώσεις».

Παρόλα αυτά, ο Καλίν, αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας, η οποία στοχεύει στη σταθεροποίηση μιας αξιόπιστης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Πιθανόν, η αναφορά αυτή να θέλει να υποδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η Άγκυρα, για το μέλλον της Λιβύης, όπου μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είναι η Άγκυρα και η Μόσχα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αιγυπτιακό κοινοβούλιο συμφώνησε ομόφωνα να στείλει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, σε περίπτωση που κρίνει πως η κόκκινες γραμμές της θα καταπατηθούν.

 

Πηγή: AMN