Μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, η Τρίπολη έστειλε «σαφές» μήνυμα στην Άγκυρα, ότι επιθυμεί την άμεση αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από την επικράτειά της, όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα.
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνιζαν τη σημασία και το ρόλο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, οι ξένοι μισθοφόροι που σχετίζονται έμμεσα με την Άγκυρα, αποτελούν μια διαφορετική υπόθεση, η οποία φαίνεται ότι δεν θα λήξει σύντομα.
Και αυτό, διότι σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς και έγκριτου Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που δημοσιεύθηκε χθες και μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, η αποχώρηση των μισθοφόρων που υποστηρίζει η Τουρκία έχει ανασταλεί εντελώς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο «επαναπατρισμός» των Σύριων μαχητικών έχει «παγώσει» με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετές αντιδράσεις αλλά και δυσαρέσκεια στις τάξεις των μισθοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο αντιμετώπιζαν προβλήματα «μισθοδοσίας» στο παρελθόν, αλλά ακόμα απαιτούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη το συντομότερο δυνατό.
Βάσει των στοιχείων του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο ένας μικρός αριθμός μισθοφόρων κατάφερε να επιστρέψει στη Συρία, αφού υπέβαλε ιατρικές αναφορές, ενώ επίσης μερικοί από αυτούς δωροδοκούν τους ηγέτες της πολιτοφυλακής τους για να απολυθούν.
Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό μέσα από έγγραφα που ελήφθησαν από το Sky News Arabia, ότι περισσότεροι από 11.000 μισθοφόροι που πληρώνονται από την Άγκυρα βρίσκονταν ακόμα στη Λιβύη. Συνολικά, λέει η έκθεση, η Τουρκία είχε αναπτύξει 12.835 μαχητές, από τους οποίους οι 1.226 έχουν αποσυρθεί.
Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters