Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι μια ομάδα περίπου 140 μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, αποχώρησε από τη Λιβύη και επέστρεψε, μέσω Τουρκίας, στη Συρία χθες Τρίτη. Σύμφωνα με πηγές του SOHR, οι μισθοφόροι που επέστρεψαν ανήκουν κυρίως στις πολιτοφυλακές «Sultan Murad» και «Al Hamza», καθώς και σε διάφορες άλλες ένοπλες οργανώσεις.
Στις 10 Οκτωβρίου, μια αποστολή περίπου 100 Σύριων μισθοφόρων που είχαν σταλεί στη Λιβύη, επέστρεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για μαχητές που βρίσκονταν στη Λιβύη, από το 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στις 2 Νοεμβρίου, περίπου 150 μισθοφόροι στάλθηκαν στη Λιβύη μέσω Τουρκίας, στο πλαίσιο του «rotation» που γίνεται με τις ομάδες μισθοφόρων.
Εντούτοις, ο συνολικός αριθμός των μισθοφόρων που έχουν φύγει από το έδαφος της Λιβύης, σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έχει αυξηθεί σε σχεδόν 520 μαχητές. Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς επιβεβαίωσε τις αναφορές, νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι: «Αναζητούμε ακόμη μια μεγαλύτερη και ολοκληρωμένη οργάνωση για την έξοδο των μισθοφόρων».
Αυτές οι πληροφορίες δεν σημαίνουν προφανώς ότι η Τουρκία «συμμορφώνεται» με όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, καθώς ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη συνδέεται με μια συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση.
Αντιτάχθηκε δε στον χαρακτηρισμό των Τουρκικών στρατευμάτων ως ξένων δυνάμεων και την τοποθέτηση τους στο επίπεδο των μισθοφόρων άλλων χωρών στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του ως «δύναμη σταθερότητας».
Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters