Λιβύη: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στην αναβολή των προεδρικών εκλογών

Η αναβολή διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, καθώς οι προσπάθειες αρκετών μηνών «έπεσαν στο κενό». Ωστόσο, αυτό που δεν είχε καταστεί σαφές ήταν οι αιτίες, για τις οποίες αναγκάστηκαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι να αποφασίσουν την αναβολή των εκλογών, κάτι που ο επικεφαλής της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC), Emad Al-Sayeh, θέλησε να «αποκαλύψει» κατά την διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή ήταν και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία, ως προς το τεχνικό κομμάτι, όμως τρεις λόγοι τους οδήγησαν να επικαλεστούν «ανωτέρα βία» ως αιτιολογία για την αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη την 24η Δεκεμβρίου 2021.

Τι οδήγησε στην αναβολή των εκλογών ;

Πρώτον, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε αλλάξει ορισμένες διατάξεις του εκλογικού νόμου, μετά την τελική έγκριση της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Δεύτερον, η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα λόγω των προσφυγών στη δικαιοσύνη εις βάρος υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Τρίτον, η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεχόταν απειλές και υπήρχε έντονη ανησυχία για πιθανή επίθεση στα γραφεία του οργανισμού.

Στη συνέχεια, ο Emad Al-Sayeh πρόσθεσε πως 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, κατατέθηκαν περίπου 60 υποψηφιότητες, εκ των οποίων κάποιες περιείχαν ψεύτικα στοιχεία ή ψεύτικους τίτλους εκπαίδευσης, ενώ μέχρι τότε είχαν κατατεθεί 40 υποψηφιότητες. Επιπρόσθετα, οι αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις Εφετείων που εκδόθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιότητας για τις εκλογές, δεν μπορούσαν να μην ληφθούν υπόψη για λόγους δεοντολογίας.

Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι απειλές κατά της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, καθώς σε περίπτωση που αυτή δημοσίευε τον κατάλογο των υποψηφίων «υπό συγκεκριμένη μορφή» τότε τα κεντρικά γραφεία του HNEC θα δέχονταν επίθεση, με τον Λίβυο αξιωματούχο να αφήνει αιχμές, λέγοντας πως καμία επίσημη αρχή της χώρας, όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν τους υποστήριξε σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία.

Με πληροφορίες από: Libya Observer / Φωτογραφία αρχείου Reuters