Λιβύη: Άρχισαν τα «παρατράγουδα» – Ο Σαΐφ Καντάφι προσφεύγει κατά της εξαίρεσής του από τις Προεδρικές εκλογές

Ο δικηγόρος του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, Χάλεντ Αλ-Ζαϊντί, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αποκλεισμού του πελάτη του από τη συμμετοχή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Libya Review, ο Αλ-Ζαϊντί είπε ότι η απόφαση της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC) να αποκλείσει τον Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι από τις εκλογές αποτελεί «νομική παραβίαση».

Εξήγησε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 10 του νόμου για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό όμως ορίζει ότι δεν πρέπει να έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση σε βάρος του υποψηφίου σε ποινικές υποθέσεις.

«Αυτό το άρθρο δεν ισχύει για τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιατί δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση εναντίον του για κακούργημα ή έγκλημα. Έχουμε επίσης υποβάλει ένα πιστοποιητικό ποινικής κατάστασης που αποδεικνύει ότι δεν έχει ποινικό μητρώο», είπε ο Αλ-Ζαϊντί.

Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι θα υποβληθεί έφεση στις δικαστικές επιτροπές, κατά της απόφασης αποκλεισμού του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτική απόφαση».

«Η μάχη συνεχίζεται ακόμα και ο λιβυκός λαός θα είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμα του υποψηφίου του να κατέβει στις εκλογές», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η HNEC έχει αποδεχθεί την υποψηφιότητα ατόμων που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Την Τετάρτη, η HNEC ανακοίνωσε την απόρριψη της υποψηφιότητας του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι απέρριψε επίσης τις αιτήσεις 25 υποψηφίων «με βάση νομικούς λόγους, καθώς και με βάση πληροφορίες από αξιωματούχους, όπως ο εισαγγελέας, ένας αρχηγός της αστυνομίας και ο επικεφαλής του τμήματος διαβατηρίων και ιθαγένειας».

Πηγή: libyareview