Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση περίπου 78 αιχμλώτων πολέμου που είχαν πολεμήσει στο πλευρό του Στρατάρχη Χάφταρ κατά την διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων στη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων AFP, απελευλθερώθηκαν από τις φυλακές που κρατούνταν.
Με την προσωρινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά να επιδιώκει συνεχώς μια «συμφιλίωση» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών που ήρθαν αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια για την εξουσία στη Λιβύη, αυτό το περιστατικό είναι ενδεικτικό της προσπάθειας για να «μείνουν πίσω» τα εμφύλια πάθη.
Οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από τελετή που διοργανώθηκε στη φυλακή της Τζεντάιντα στην Τρίπολη με θέμα την «συμφιλίωση», στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων η υπουργός Δικαιοσύνης Χαλίμα Ιμπραχίμ Αμπντεραχμάν.
Αυτοί μπόρεσαν στη συνέχεια να συναντήσουν τις οικογένειές τους, οι οποίες τους περίμεναν εκεί, σύμφωνα με ομάδα του AFP. Οι 78 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι την παραμονή του Έιντ αλ Φιτρ, της μουσουλμανικής γιορτής για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, η οποία εορτάζεται οικογενειακά.
Αυτοί είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Χαλίφα Χάφταρ με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας, η οποία απωθήθηκε.
Το χρονικό των συγκρούσεων
Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που ήταν πιστές στην πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA, που αναγνώριζε ο ΟΗΕ και είχε την έδρα της στην Τρίπολη) και αυτές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ άρχισαν τον Απρίλιο του 2019 και τελείωσαν το καλοκαίρι του 2020.
Από τον Οκτώβριο τηρείται κατάπαυση του πυρός και μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας εγκαθιδρύθηκε τον Μάρτιο, έπειτα από μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να ενοποιήσει τους θεσμούς, να βγάλει τη χώρα από μια διεθνοποιημένη σύγκρουση και να φέρει σε πέρας τη μετάβαση μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία συγκρούσεων μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ένα χάος που σηματοδοτήθηκε από την ύπαρξη τα τελευταία χρόνια αντίπαλων εξουσιών στην δυτική και την ανατολική Λιβύη.
Τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, τα αντίπαλα στρατόπεδα είχαν προχωρήσει στην ανταλλαγή πολλών δεκάδων κρατουμένων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκεχειρία. Την ανταλλαγή αυτή διευκόλυνε κοινή στρατιωτική επιτροπή που αποτελείται από πέντε μέλη από την κάθε πλευρά.
Στα τέλη του Μαρτίου, 120 κρατούμενοι του στρατοπέδου του Χάφταρ είχαν αφεθεί ελεύθεροι κοντά στην Τρίπολη, στο πλαίσιο πολιτικής διευθέτησης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters