Φιλοκυβερνητική δύναμη ανακοίνωσε πως πήρε θέση χθες Κυριακή στη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, για να παρεμβληθεί ανάμεσα σε τοπικές ένοπλες ομάδες που αναμετρώνται εδώ και εβδομάδες σε συνοικίες της πόλης. Νέες μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή μετά τον θάνατο μέλους μιας από τις ένοπλες ομάδες της πόλης που ανταγωνίζονται για επιρροή.
Δεν έχει δοθεί ως τώρα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας της βόρειας Αφρικής, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Η «Μεικτή Δύναμη Επιχειρήσεων Ασφαλείας», που ορκίζεται πίστη στη λιβυκή κυβέρνηση που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως «αναπτύχθηκε, κατά διαταγή των ανώτατων στρατιωτικών αρχών, στους τομείς όπου διεξάγονται μάχες στη Ζαουίγια».
«Καταφέραμε, χάρη στη μεσολάβηση τοπικών παραγόντων και ηγετών φυλών της πόλης, να σταματήσουν οι μάχες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Ακράμ Ντόουα, εκπρόσωπος της δύναμης αυτής. Χθες Κυριακή, μονάδες της φιλοκυβερνητικής δύναμης έλαβαν θέσεις στις γραμμές οροθεσίας ανάμεσα σε τομείς της πόλεις που ελέγχονται από αντίπαλες ένοπλες ομάδες.
Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας, η Ζαουίγια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Λιβύης, συγκαταλέγεται στα βασικά σημεία αναχώρησης πλεούμενων με μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ιταλία. Η πόλη βιώνει συχνά προστριβές και συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων και άλλων ειδών, ιδίως στην παράνομη διακίνηση καυσίμων.
Στα τέλη Απριλίου, έπειτα από αρκετές ημέρες βίαιων συγκρούσεων, κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη δράση των ομάδων αυτών και τα βίαια επεισόδια που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση και την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία και μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις που συχνά δρουν με απόλυτη ατιμωρησία. Η μια από τις δύο κυβερνήσεις, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, έχει έδρα τη δυτική Λιβύη, την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, η άλλη εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της περιοχής, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και τη Βουλή.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters