Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα

REUTERS/Mohamed Azakir

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

REUTERS/Mohamed Azakir

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Στο νοσοκομείο Όρος Λίβανος δημοσιογράφος του Reuters είδε μοτοσικλέτες να σπεύδουν στον χώρο των επειγόντων περιστατικών όπου άνθρωποι με αίματα στα χέρια κραύγαζαν από τον πόνο.

Το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις κρίσης του Λιβανου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους υγειονομικούς να πάνε στα νοσοκομεία όπου εργάζονται ώστε να τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον μαζικό αριθμό των τραυματιών που φθάνουν στα επείγοντα. Είπε πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βομβητές.

REUTERS/Mohamed Azakir

Ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε πως περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 προσωπικό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έχει σταλεί για να συνδράμει στην απομάκρυνση των θυμάτων.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

REUTERS/Mohamed Azakir

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε στο Υπουργείο Άμυνας όπου θα συνεδριάσει με τους αξιωματούχους για να προετοιμαστούν για πιθανά αντίποινα της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του ισραηλινού στρατού (IDF) ενημέρωσε τις τοπικές αρχές, ειδικότερα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, να είναι σε ετοιμότητα.

Η έκρηξη των βομβητών επηρέασε και ορισμένα μέλη της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters