Λίβανος: Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες από την έκρηξη των walkie talkie της Χεζμπολάχ

REUTERS/Hassan Hankir

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν σήμερα στον Λίβανο, σε ένα νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας (walkie talkie), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, την επομένη από τις φονικές εκρήξεις βομβητών που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη «συσκευών μετάδοσης» στο Σοχμόρ του ανατολικού Λιβάνου, μετέδωσε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα κύμα εκρήξεων ασύρματων πομποδεκτών (walkie talkie)».

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Οι ασύρματοι πομποδεκτές εξερράγησαν την ίδια ώρα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από την έκρηξη βομβητών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα και διασώστες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυπτε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή.

Χθες Τρίτη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν σε ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, απειλεί με «αιματηρή εκδίκηση» για τις επιθέσεις, για τις οποίες κατηγορεί το Ισραήλ, το οποίο όμως δεν έχει σχολιάσει καθόλου τα γεγονότα.

Ο αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε επίσης ότι στην ομιλία που θα δώσει αύριο ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα «αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της εκδίκησης».

Ένα βίντεο time lapse δείχνει την στιγμή των ταυτόχρονων εκρήξεων των συστημάτων επικοινωνίας στον Λίβανο, γεμίζοντας τον ορίζοντα με αχνές στήλες καπνού μέσα σε λίγα λεπτά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Times of Israel / Φωτογραφία Reuters